Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
33.07 GTİP No.lu horlama önleyici spreyin ÖTV oranı hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.16.02-2010-5544-ÖTV-4

04/01/2012

Konu

:

33.07 GTİP No.lu horlama önleyici spreyin ÖTV oranı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Hollanda'dan ithal ettiğiniz ve halen İstanbul Gümrükleri Başmüdürlüğü Fes Antrepoları Halkalı Depolarında bulunan ...............adlı ürününüzün G.T.İ.P. No.sunun 3307.90.00.90.19 olduğu ve bu pozisyondaki eşyaların % 20 oranında ÖTV'ye tabi olduğu, ancak Sağlık Bakanlığı tarafından firmanıza hitaben düzenlenen ..........tarih ve ...............sayılı yazıda, adı geçen ürünün kozmetik ürünü olmadığının belirtildiği açıklanarak, firmanızca ithal edilen G.T.İ.P. No.su 3307. 90.00.90.19 olan söz konusu ürünün ÖTV'ye tabi olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi istenmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu; aynı maddenin 2 nci fıkrasında ise, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV Kanunu uygulamasında hüküm ifade etmeyeceği hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki 33.07 tarife pozisyonunda traş öncesi, traş sırasında veya traştan sonra kullanılan müstahzarlar, vücut deodorantları, banyo müstahzarları, tüy dökücüler ve tarifenin başka yerinde yer almayan veya belirtilmeyen diğer parfümeri, kozmetik veya tuvalet müstahzarları, kapalı yerlerde kullanılan müstahzar deodorantlar (parfümlü veya dezenfekte edici vasfı olsun olmasın) yer almaktadır. Listedeki malların kozmetik ürünü olup olmaması, vergilendirilmesine engel teşkil etmemektedir.

Buna göre, ithalatını yaptığınız 33.07 G.T.İ.P. numarasındaki "............." ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer aldığından, listede karşısında belirtilen oranda (% 20) ÖTV'ye tabi olacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.