Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ayıplı mal kapsamında iade edilen araç yerine istisnadan yararlanarak yeni bir araç alınıp alınamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

.4.35.17.01-35-03-25

06/01/2012

Konu

:

Ayıplı mal kapsamında iade edilen araç yerine istisnadan yararlanılarak yeni bir araç alınıp alınamayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Özel Tüketim Vergisi istisnası uygulanarak satın aldığınız aracınızın ayıplı çıkması nedeni ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükmü uyarınca iade edilmesi halinde, beş yıllık süre bitmeden ikinci defa Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesindeki istisnadan yararlanıp yararlanamayacağınız konusunda Başkanlığımızdan görüş istenilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2 nci maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

Öte yandan Kanunun 15/1 inci maddesinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin; bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapılabileceği, bu vergiden mahsup edebileceği veya iade talebinde bulunabileceği hükme bağlanmıştır. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şarttır.

Bu açıklamalara göre, Kanunun 7/2 nci maddesiyle düzenlenen istisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın 5 yıllık süre dolmadan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca Tüketici Mahkemesi kararına istinaden iade edilerek,  aynı niteliklere haiz yeni bir aracın iktisabı halinde,  söz konusu araç için de  istisna uygulanması mümkün bulunmaktadır.          

                                                                                                        Vergi Dairesi Başkanı a.

                                                                                                             Grup Müdürü

 

     

Bilgi edinilmesini rica ederim.      

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.