Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tiner İmalinde ÖTV hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.27.15.01-11-515-54-3

12/01/2012

Konu

:

Tiner İmalinde ÖTV

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, tiner imalatı yaptığınızı, taahhütname ile Tüpraş ve Soditaş'dan tiner imalatında kullanılmak üzere ÖTV'sini ödeyerek solvent ve white spirit aldığınızı, imalat aşamasında bu hammaddelere çam esansı dahil ederek tiner mamulü ürettiğinizi, ürettiğiniz bu mamulleri satarken ÖTV tahsil edip etmeyeceğiniz konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasında, (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu, 2 numaralı fıkrasında ise Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığının yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, herhangi bir malın ÖTV'ye tabi olup olmadığına karar verebilmek için o malın Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan gümrük tarife istatistik pozisyonu (G.T.İ.P.) numarasının bilinmesi gerekmektedir.  Ülkemizde G.T.İ.P. numarası tespiti ise Gümrük Müsteşarlığınca (Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri) yapılmaktadır. G.T.İ.P. numarası  ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan mallar ÖTV'ye tabi olacaktır. Dolayısıyla firmanızca imal edildiği anlaşılan ve ticari ismi tiner olan mal, G.T.İ.P. numarası itibariyle ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alması halinde bu vergiye tabi olacaktır.

Aynı Kanunun 4 üncü maddesi hükmü uyarınca, (I) sayılı listedeki mallarda verginin mükellefi, bu malları imal veya ithal edenler ya da ÖTV uygulanmadan önce bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

Ayrıca ÖTV Kanunun 9 uncu maddesinde, ÖTV'ye tâbi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen verginin, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirilebileceği hüküm altına alınmış ve indirim müessesesinin uygulanmasına ilişkin açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 üncü bölümünde yapılmıştır.

Bu düzenlemelere göre (I) sayılı listedeki bir malın yine aynı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılması halinde, üretilen mal üzerinden hesaplanan ÖTV'den bu malın imalinde kullanılan mala isabet eden ÖTV tutarının indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda yer alan  tüm bu açıklamalar çerçevesinde firmanızın ÖTV'sini ödeyerek satın aldığı ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan mallara çam esansı dahil ederek yine aynı listede yer alan ve ticari ismi tiner olan malı üretmesi halinde, üretilen bu malın teslimi ÖTV'ye tabi olacaktır. Bu durumda imal edilen ürünün satış belgelerinde ÖTV'sinin 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 13 üncü bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde ayrıca gösterilmesi ve beyanname verme süresi içerisinde de beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, söz konusu beyannamede tiner imalatında kullanılan mallar için ödenen ÖTV'nin, imal edilen tinerin teslimi dolayısıyla hesaplanan ÖTV tutarından indirilebilmesi mümkündür. Ancak ÖTV beyan edilen malların imalinde kullanılan malların satın alımında ödenen ÖTV'nin, başka bir mal için hesaplanan vergiden indirilmesi, mahsubu veya iadesi mümkün değildir. Bu verginin maliyet unsuru olarak dikkate alınması gerektiği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.