Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamyonun kayıt ve tescil öncesi midibüse çevrilmesinde ek ÖTV alınıp alınmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Ocak 2012

 

T.C.

MUŞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

                                      ÇOK İVEDİ

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.49.10.00-15/2-b-3

13/01/2012

Konu

:

Kamyonun kayıt ve tescil öncesi midibüse dönüştürülmesinde Ek ÖTV alınıp alınmayacağı

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 12/5/2011 tarihinde ilk iktisabını yaptığınız kapalı kasa kamyoneti kayıt ve tescil ettirmeden 17/5/2011 tarihinde AİTM Seri Tadilat Araç Uygunluk Belgesi ile cam ve koltuk ekleterek 19+1 kişilik midibüse dönüştürdüğünüz ve bu şekilde 20/5/2011 tarihinde kayıt ve tescil işlemini gerçekleştirdiğinizi belirterek, yapılan işlem neticesinde ÖTV farkı doğup doğmadığı konusunda bilgi istenilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/b bendi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların ilk iktisabı ÖTV' ye tabi tutulmuştur.

Aynı Kanunun 2 nci maddesinin 1/b bendinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 15.3.1. bölümünde; motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınan ve kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabında ÖTV doğduğu, bu durumda kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin de ÖTV mükellefi olarak söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edecekleri açıklanmıştır.

Özelge talep formunuzda bahsi geçen olayda 87.04 tarife pozisyonuna giren bir aracı satın alıp kayıt ve tescil ettirmeden önce cam ve koltuk ilavesi ile 87.02 tarife pozisyonuna giren (midibüs) bir araca çevirdiğiniz anlaşılmaktadır. Bu durumda, imal edilen midibüsün ilk iktisabından önce (2A) numaralı ÖTV beyannamesi verilmek suretiyle tarafınızca ÖTV beyan edilmesi ve tadilat masrafları da dahil olmak üzere imal edilen midibüsün emsal bedeli üzerinden % 4 oranında ÖTV hesaplanması gerekmektedir.

Öte yandan ÖTV Kanununun 9 uncu maddesinde ÖTV'ye tabi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen verginin, Bakanlığımızca belirlenecek esaslara göre ödenecek vergiden indirileceği hükme bağlanmıştır.

Buna göre, 87.02 tarife pozisyonundaki midibüsün ilk iktisabı ile ilgili olarak verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine göre yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan ÖTV'den, bu aracın kamyonet olarak satın alınması sırasında adınıza düzenlenen faturada gösterilen ÖTV'nin indirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu indirimde, kamyonet alımında düzenlenen ÖTV ödeme belgesinin aslının, midibüsün ilk iktisabına ilişkin olarak verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesi gerekmektedir.

Bu şekilde imal edilen midibüs için yapılacak beyan ve ödeme üzerine düzenlenecek ÖTV ödeme belgesi ibraz edilerek midibüsün kayıt ve tescilinin yapılabileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.