Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kendi kendine teslim sayılan durumda tecil terkin uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 8-241

23/01/2012

Konu

:

Kendi kendine teslim sayılan durumda tecil terkin uygulaması

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda firmanız tarafından (EK:14) "Talep ve Taahhütname" verilmek suretiyle ithal edilen baz yağlarından imal etmiş olduğunuz 3403.19.10.00.00 G.T.İ.P. No.lu yağlama müstahzarının yine firmanızca ÖTV Kanununun 8/1. maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında imalatçısı olduğunuz ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı liste dışında yer aldığı ifade edilen 3811.21.00.90.00 G.T.İ.P. No.lu malın üretiminde kullanılması halinde, firmanızca yapılan bu şekildeki üretim için tecil-terkin uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız ve yararlanabilmeniz halinde bu uygulamaya ilişkin olarak üretime sevkten itibaren ÖTV mevzuatı açısından yapılması gereken işlemler hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur. Söz konusu Kanunun 2/1-e maddesinde teslim tanımlanmış, 2/3-a maddesinde ise vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim hükmünde olduğu hükme bağlanmıştır.

Kanunun 3 üncü maddesine göre (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olay yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana gelmekte olup, bu malların ithali sırasında ÖTV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir.

Ancak Kanunun 16/4 üncü maddesi hükmünce, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır.

ÖTV Kanununun 4/1-a maddesi uyarınca, Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan mallar açısından verginin mükellefi bu malları imal ve ithal edenler ile bu malların ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.

Diğer taraftan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren on iki ay içinde (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği, bu hükümlere uyulmaması halinde, bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hükme bağlanmıştır.

Tecil-terkin uygulamasının usul ve esasları 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde açıklanmıştır.

Tebliğin (9.1.) bölümünde yer alan açıklamalara uyarınca, tecil-terkin uygulamasından ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları, (I) sayılı listeye dâhil olmayan malların imalinde, bahsi geçen tebliğlerde düzenlenen usul ve esaslara uygun olarak kullanmak üzere söz konusu tebliğ ekindeki talep ve taahhütnameyi vermek suretiyle satın alan veya ithal eden sanayi sicil belgesini haiz imalatçılar yararlanacaktır. Dolayısıyla tecil-terkin uygulaması seçimlik bir hak olup, bu haktan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında belirlenen usul ve esaslara uyma zorunlulukları bulunmaktadır.

Diğer yandan tecil-terkin uygulaması kapsamında satın alınan malların tecil tarihini veya bu kapsamda ithal edilen malların ithal tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde imalatçı tarafından (I) sayılı listedeki mallar dışındaki malların üretiminde kullanılması zorunludur. Bu kullanımın ithal edilen mallarda tecil işleminin, yurt içinden satın alınan mallarda ise üretimin gerçekleştiği takvim yılını takip eden yılın mart ayı sonuna kadar YMM tarafından usulüne uygun düzenlenen üretim raporunun ibraz edilmesi ve uygulama kapsamında hesaplanan vergiden tecil edilen kısım düşüldükten sonra kalan tutarın ödenmiş olması üzerine, tecil edilen vergi terkin edilecek ve teminat çözülecektir.

Yukarıda yer alan düzenlemelerden de açıkça anlaşılacağı üzere tecil-terkin uygulaması ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların (I) sayılı liste dışında yer alan malların imalinde kullanılmasına ilişkin bir düzenleme olmakla birlikte (I) sayılı listede yer alan malların diğer listelerde yer alan malların imalinde kullanılması ÖTV Kanununun 2/3-a maddesi hükmünce teslim olarak değerlendirilemeyeceğinden, bu şekilde yapılan bir üretimin de tecil-terkin uygulaması kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bu itibarla firmanızca ithal edilen baz yağından ürettiğiniz yağlama müstahzarlarını ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan mallar dışındaki malların üretiminde kullanmanız ve tebliğde yer alan usul ve esasları yerine getirmeniz halinde tecil-terkin uygulamasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

Diğer yandan firmanızca ithal edilen baz yağından ürettiğiniz yağlama müstahzarlarını ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı liste dışında ancak diğer listelerde yer alan malların imalinde kullanmanız halinde tecil-terkin uygulamasından yararlanmanız söz konusu olmayacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.