Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalatı yapılan gazlı ocak ve fırınlara elektrikle çalışan çakmak ve iç aydınlatma ilaveleri sonucunda bu ürünlerin ÖTV ye tabi tutulup tutulmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-ÖTV-20-57-14

28/01/2012

Konu

:

İmalatı yapılan gazlı ocak ve fırınlara elektrikle çalışan çakmak ve iç aydınlatma ilaveleri sonucunda bu ürünlerin ÖTV ye tabi tutulup tutulmayacağı

 

         

 

İlgide belirtilen özelge talep formu ile 7321.11 tarife pozisyonundaki gazla çalışan ürünlere elektriksel aksam (örneğin ateşlemeyi sağlamak üzere çakmak, fırın içerisinde iç aydınlatmayı sağlamak üzere iç lambası) ilavesi yapıldığında, bu ürünlerin  85.16 tarife pozisyonunda değerlendirilerek özel tüketim vergisine tabi tutulup tutulmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1/1 inci maddesinin (c) bendi ile Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Aynı Kanunun 1/2 nci maddesinde, Kanuna ekli listelerdeki malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde (TGTC) tanımlanan eşyalar olduğu hüküm altına alınmıştır.

Kanuna ekli (IV) sayılı listede yer alan 85.16 tarife pozisyonundaki  "Elektrikli anında veya depolu su ısıtıcılar ve daldırma tipi ısıtıcılar, herhangi bir mahallin veya toprak ve benzeri yerlerin ısıtılmasına mahsus elektrikli cihazlar, berber işleri için elektrotermik cihazlar (örneğin saç kurutucular, saç kıvırma cihazları, saç kıvırma maşalarını ısıtma cihazları) ve el kurutma makinaları, elektrikli ütüler, ev işlerinde kullanılan diğer elktrotermik cihazlar, elektrikli ısıtıcı rezistanslar (85.45 pozisyonundakiler ile 8516.40 Elektrikli ütüler hariç) ÖTV kapsamına girmektedir.

Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 73.21 tarife pozisyonunda yer alan "Demir veya çelikten sobalar, mutfak soba ve ocakları (merkezi ısıtmada yardımcı kazanlarla birlikte kullanılanlar dahil), barbeküler, mangallar, gaz ocakları, tabak ısıtmaya mahsus ocaklar ile ev işlerinde kullanılan elektrikli olmayan benzeri her türlü cihazlar ile bunların aksam ve parçaları" ise ÖTV kapsamına girmemektedir. Bu pozisyon kapsamındaki cihazların ısıtma amaçlı olmayan, örneğin aydınlatma, çakmak ateşlemesi gibi tali işlevlerde kullanılmak üzere elektrik aksamı ihtiva etmesi cihazın 85.16 tarife pozisyonunda değerlendirilmesini gerektirmemektedir.

Bu durumda setüstü olanlar da dahil olmak üzere katı, sıvı, gaz ve güneş enerjisi ile çalışan mutfak ocak ve ocaklı fırınlarının ısıtma dışında aydınlatmasında, ateşlemesinde çakmak veya aydınlatma lambası ya da aksesuar anlamında elektrikli ünite ihtiva edenleri ÖTV kapsamında bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.