Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Isı değiştirmeye mahsus olup, nem değiştirme özelliği olmayan klima cihazlarının ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV 01.MADDE GENEL-399

31/01/2012

Konu

:

Isı değiştirmeye mahsus olup, nem değiştirme özelliği olmayan klima cihazlarının ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ısıtma ve soğutma cihazları sektöründe üretim faaliyetiyle iştigal eden firmanızca üretilen ısıyı değiştirmeye mahsus olup, nem değiştirme özelliği olmayan klima cihazlarının ÖTV'ye tabi olup olmadığı sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendinde, Kanuna ekli (IV) sayılı liste kapsamında yer alan malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu belirtilmiştir.

Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki 84.15 tarife pozisyonundaki mallardan sadece 8415.10.10.00.00; 8415.81.00.90.00; 8415.82.00.90.00; 8415.83.00.90.00 G.T.İ.P. numarasında yer alanlar ÖTV kapsamına dahil edilmiştir.

Öte yandan Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki eşyaların tanımlanmasında tek yetkili kurum Gümrük ve  Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) olup, imal edilen malların G.T.İ.P. numaralarının Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine başvurularak tespit ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Buna göre başvurunuzda bahsi geçen malların G.T.İ.P. numarasının Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine tespit ettirilerek, ÖTV kapsamına girenlerin imal edilerek tesliminde ÖTV uygulanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.