Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Buzdolabı kompresörüne konulan madeni yağın ithalinde ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
02 Şubat 2012

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı (I)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.0.06.59-010-4

02/02/2012

Konu

:

Buzdolabı kompresörüne konulan madeni yağın ithalinde ÖTV uygulaması

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde buzdolabı imalatı yaptığınız, buzdolabının parçası olan kompresör imalatının da şirketinizce yapıldığı, kompresörün imalinde kullanılan ÖTV'ye tabi yağın ise ithal edildiği belirtilmekte ve söz konusu yağın kompresör imalatında kullanımının, imal edilen kompresörün de ÖTV'ye tabi buzdolabı imalatında kullanılması sebebiyle teslim sayılan haller kapsamında ÖTV'ye tabi olmadığının düşünüldüğü ifade edilerek konu hakkında Başkanlığımızın görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur. ÖTV Kanununun 2/1-e maddesinde teslim tanımlanmış, 2/3-a maddesinde ise vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer yandan (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olay, Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca, yurt içinde yapılan teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana gelmektedir.

Bilindiği üzere kompresör buzdolabı imalinde de kullanılan aksam niteliğinde bir mal olup, ÖTV'ye tabi değildir. ÖTV Kanununun 2/3-a maddesi ÖTV kapsamına giren malların imalinde kullanılacak olan ÖTV'ye tabi olmayan malların imalini kapsamamaktadır.

Bu itibarla söz konusu yağların kompresör imalinde kullanıldığı vergilendirme döneminde ÖTV'nin beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla şirketinizce imal edilen ve ÖTV'ye tabi olmayan kompresörlerin daha sonra ÖTV'ye tabi buzdolabı imalinde kullanılacak olması, kompresör imalinde kullanılacak yağlar için ÖTV Kanununun 2/3-a maddesi uyarınca ÖTV beyan edilip ödenmesine engel teşkil etmemektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.