Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV İstisnasından yararlanılarak iktisap edilen aracın veraset yoluyla intikalinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği Hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Şubat 2012

T.C.

YALOVA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.77.10.00-YARICI-5

03/02/2012

Konu

:

2A ÖTV İstisnası

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizle, 2011 yılı Ocak ayında vefat eden anneniz ... adına kayıtlı bulunan 77 ... plakalı aracın ÖTV istisnasından faydalanılmak suretiyle 2010 yılında ilk iktisabının yapıldığı belirtilerek, annenizden intikal eden söz konusu aracın 5 varis tarafından veya varislerin hakkını devredeceği bir varis tarafından edinilmesi durumunda  ÖTV ödenip ödenmeyeceği konusunda özelge talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5766 sayılı Kanun ile değişik 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendine göre, (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olup, ilk iktisabında istisna uygulananların veraset yoluyla intikalleri hariç istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden bu tarihte ÖTV alınacağı, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından, bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi araçların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılması durumunda bu hükmün uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Konuyla ilgili açıklamaların yapıldığı 30/4/2010 tarihli ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi" başlıklı 3/f bölümünde, muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bunun dışında mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesinin mümkün olmadığı, bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesinin gerekmekte olduğu, bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanmasının gerekeceği, ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesinin mümkün olduğu, bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacağı belirtilmiştir.

Bu hükümlere göre  istisnadan yararlanılan aracın yukarıda belirtildiği  şekilde varislere intikalinde ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında ÖTV uygulanmayacaktır.

Ayrıca, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla, istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikali "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilecek olup, bu durumda da ÖTV uygulanmayacaktır.

Ancak muristen mirasçılara  sadece bir aracın intikal etmiş olması, bunun dışında mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15' inci maddesinin 2' nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.

Buna göre, annenizden intikal eden 77 ... plakalı aracın 5 varise  intikalinde, annenizinin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında ve annenizden intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla lehine feragat edilen mirasçıya intikalinde ÖTV uygulanmayacaktır.

Ancak annenizden 5 mirasçıya  sadece istisnadan yararlanılarak satın alınmış olan söz konusu aracın intikal etmiş olması, bunun dışında mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup, bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15' inci maddesinin 2' nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekeceği tabiidir.

      Bilgi edinilmesini  rica ederim.  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.