Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tecil-terkin uygulaması ve ithalde alınan teminatın çözümü hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Şubat 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.17.01-ÖTV:2010:8-6/-160

04/02/2012

Konu

:

ÖTV?de tecil-terkin uygulaması ve teminatın kaldırılması.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, .../.../2010 tarihinde metal yüzey temizleyici kimyasallar (3814.00.90 G.T.İ.P. numaralı) ithal ettiğiniz, gümrük idaresine verilen teminatınızın çözülmesi için ..........Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından re'sen ÖTV mükellefiyeti tesis ettirildiği ve ithal edilen metal yüzey temizleyici kimyasallara ilişkin olarak ÖTV beyannamesinin tarafınızdan verildiği ve söz konusu kimyasalların imalatta üretilen malın bünyesine girmemesinden dolayı YMM raporu düzenlenemediği, bu nedenle ÖTV mükellefiyetinin kapatılamadığı ve gümrük idaresinde bulunan teminatın çözülemediği ifade edilerek görüş talebinde bulunulmuştur.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesi ile bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuş, 2/3-a maddesi uyarınca vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi halleri de teslim sayılmıştır.

Öte yandan Kanunun 8/1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların; (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil olunacağı, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren oniki ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edileceği, bu hükümlere uyulmaması halinde ise bu malların tecil-terkin işlemi dışındaki amaçlarla tesliminde tarh edilmesi gereken vergi tutarından, daha önce tahsil edilen verginin mahsubundan sonra kalan tutarın, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı ile birlikte alıcıdan tahsil edileceği hükmü düzenlenmiştir.

Söz konusu maddede belirtilen tecil-terkin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21  Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde yer almaktadır.

1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin söz konusu bölümünde tecil-terkin uygulamasından "sanayi sicil belgesi"ne haiz imalatçıların yararlanabileceği ve bu uygulamadan yararlanmak isteyen imalatçıların, (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malları ithalatçılardan veyarafineriler dahil imalatçılardan alımında, (EK:2) "Talep ve Taahhütname" (malların ithal edilmesi halinde ise (EK:14) "Talep ve Taahhütname" ilgili gümrük idaresine verilecektir) ile birlikte sanayi sicil belgesinin noter veya yeminli mali müşavir tarafından onaylanmış bir örneğini ÖTV mükellefine verecekleri ifade edilmiştir.

Aynı Kanunun 9 uncu maddesinde de, ÖTV'ye tâbi malların, yer aldığı listedeki başka bir malın imalinde kullanılması halinde ödenen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslara göre ödenecek vergiden indirileceği hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik "16.4. "İthal Edilen Petrol Ürünlerinin Tesliminde Beyan Edilen ÖTV'ye Ait Bilgi Formu"nun (EK:12) Düzenlenmesi ve Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü İşlemleri" başlıklı bölümünün (j) bendinde, "İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV'nin beyanı üzerine, vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilecektir. Gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir." ifadesi yer almaktadır.

Ayrıca, tecil-terkin kapsamında, bir malın diğer bir malın imalinde kullanılmasından ne anlaşılması gerektiğine ilişkin olarak 7/7/2006 tarih ve ÖTV-1/2006-2 sayılı 3 numaralı ÖTV Sirkülerinin "Sonuç" bölümünde, "Madde hükmü uyarınca, ÖTV Kanunu'na ekli (I) Sayılı listenin (B) Cetvelinde yer alan malların, (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde girdi olarak kullanılması (sonradan damıtma veya benzeri yöntemlerle ayrıştırılmış olması işlemi dahil) halinde, ÖTV Kanunu'nun 8/1 inci maddesinde yer alan tecil-terkin imkanından yararlanılması mümkün bulunmaktadır.

Bununla birlikte, söz konusu malların temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf malzemesi olarak kullanılması halinde ise Kanunun 8/1 maddesinde yer alan tecil-terkin uygulamasından yararlanılması mümkün olmayacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, söz konusu malların temizlik, test, yağlama ve benzeri amaçlarla imal edilen ürünün bünyesine girmeksizin yardımcı madde veya sarf maddesi olarak kullanılması halinde Kanunun 8/1 inci maddesinde yer alan tecil-terkin uygulamasından yararlanılması mümkün olmayacaktır.

İlgide yer alan özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden;

-İlgili gümrük müdürlüğünde ÖTV'si teminata bağlanarak (EK:14) verilmeden ithal edilen metal yüzey temizleyici kimyasalların (3814.00.90 G.T.İ.P. numaralı) imalatta üretilen malın bünyesine girmeksizin yüzey temizleyici olarak kullanıldığı,

- İthalat işlemine ilişkin olarak ......... Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından re'sen ÖTV mükellefiyeti tesis ettirildiği ve firmanızca ÖTV beyanında bulunulduğu, ancak ÖTV beyannamesinin ÖTV Kanununun 9 uncu maddesinde yer alan indirime ilişkin hükümlerin uygulanmasından dolayı ödenecek ÖTV çıkmadığı anlaşılmaktadır.

Ayrıca Başkanlığımızca yapılan VEDOP Merkezi Sorgulamalarından ÖTV mükellefiyetinizin ......... Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından kapatıldığı tespit edilmiştir.

Buna göre, ithalat esnasında ÖTV'si teminata bağlanan metal yüzey temizleyici kimyasalların üretilen malların bünyesine girmeksizin yüzey temizleyici olarak kullanılması nedeniyle, ÖTV Kanunun 8/1 inci maddesinde yer alan tecil-terkin uygulamasından ve 9 uncu maddesinde yer alan indirim uygulamasından yararlanılması mümkün bulunmamaktadır. Bu durumda firmanızca ÖTV Kanununun  9 uncu maddesinde yer alan indirime ilişkin hükümler dikkate alınmaksızın söz konusu ürünler için yüzey temizleyici olarak kullanıldığı tarihte aynı kanunun 2/3-a maddesi hükmünce teslim sayılan haller kapsamında yürürlükte olan ÖTV tutarları dikkate alınmak suretiyle düzeltme beyannamesi verilmesi ve hesaplanan ÖTV'nin firmanızca ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan bahse konu mala ilişkin hesaplanan ÖTV'nin beyanı ve ödenmesi üzerine vergi dairesince (EK:12) bilgi formu düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilmesi ve gümrük idaresince, bu formdaki beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirileceği tabiidir.

        Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.