Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Açık kasalı kamyonetin kapalı kasa kamyonete dönüştürülmesinde ÖTV farkı olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
06 Şubat 2012

T.C.

MUŞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

ÇOK İVEDİ

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.49.10.00-ÖTV-9

06/02/2012

Konu

:

Açık kasalı kamyonetin kapalı kasa kamyonete dönüştürülmesinde ÖTV farkı olup olmayacağı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, alımı sırasında % 4 oranında ÖTV ödenen ................ ticari kamyonetin açık kasadan kapalı kasaya tadil edilmesi sonucu ÖTV farkı aranılıp aranılmayacağı sorulmaktadır.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabı ÖTV'nin konusuna girmektedir. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap deyiminin; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 1/2. maddesine göre, bu Kanun kapsamına giren mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalardır. Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.04 tarife pozisyonunda esas itibarıyla eşya taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar yer almaktadır.

Öte yandan motorlu araç ticareti yapanlardan ÖTV ödenerek satın alınıp kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabında da ÖTV doğmaktadır. Dolayısıyla kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil edilmeden önce üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin, söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde ÖTV mükellefi olarak vergi beyan etmeleri gerekmektedir.

Diğer taraftan ÖTV Kanununun 15/2-b maddesine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların, beş yıl içinde 87.02 (Otobüs ve midibüs hariç), 87.03 ve 87.04 ("Diğerleri" grubu hariç) tarife pozisyonunda yer alan mallara dönüştürülmesi halinde, daha önce ödenen vergi mahsup edilmek suretiyle bu malların ilk iktisabındaki matrah esas alınarak değişiklik uyarınca adına kayıt ve tescil işlemi yapılan tarafından, kayıt ve tescil tarihinde geçerli olan oran üzerinden ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 9. maddesi uyarınca, satın alınan araçlara ödenen ÖTV'nin, yukarıda belirtildiği şekilde dönüştürülerek iktisabı yapılan araçlar için beyan edilecek olan ÖTV'den indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Yukarıdaki hükümlere göre, ilk iktisabı sırasında % 4 oran üzerinden ÖTV ödenen açık kasa kamyonetin 87.04 tarife pozisyonundaki aynı oran üzerinden vergiye tabi kapalı kasa kamyonete tadil edilmesi durumunda ÖTV farkı aranmayacaktır. Ancak, söz konusu kamyonetin, kayıt ve tescil tarihi itibarıyla % 4'ten daha yüksek bir orandan vergilendirilmesi gereken kapalı kasa kamyonete dönüştürülmesi nedeniyle doğacak ÖTV farkının adına kayıt ve tescil işlemi yapılan tarafından beyan edilip ödeneceği tabiidir.

     Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.