Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şasi kamyona kayıt ve tescil ettirilmeden dingil ilave edilmesinde ek ÖTV tarhiyatı hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Mayıs 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ZONGULDAK VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

84695066-2011-ÖTV-1/1-b-16

24/05/2012

Konu

:

Şasi kamyona kayıt ve tescil ettirilmeden dingil ilave edilmesinde ek ÖTV tarhiyatı.

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formu ile  ÖTV ödeyerek satın aldığınız kamyona, kayıt ve tescil ettirmeden önce ilave dingil eklettirmeniz nedeniyle ek ÖTV tarhiyatı yapılması gerekip gerekmediği hususunda tereddüt hasıl olduğundan Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

              4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı vergiye tabi tutulmuştur. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Aynı Kanunun 2/1-b maddesinde de motorlu araç Ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve  acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır. 

             Bu hükümlere göre, motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınan ve kayıt ve tescil ettirilmeden önce bir başka araca dönüştürülen araçların ilk iktisabında ÖTV doğmaktadır. 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğ ile değişik (15.3.1.) bölümünde, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin ÖTV mükellefi olarak, söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edecekleri açıklanmıştır.

            Bu uygulama, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçların kayıt ve tescilinden önce yapılan tadilat sonucu ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre farklı bir tarife pozisyonunda yer alan veya aynı G.T.İ.P. numarasında yer almakla birlikte cins ve özellik itibariyle değişen araçlar için geçerlidir. Söz konusu araçların kayıt ve tescil edildikten sonra bir başka araca dönüşümünde ise, Tebliğin (15.3.2.) bölümünde belirtilen şekilde işlem yapılacaktır.

            Ancak 87.04 tarife pozisyonundaki kayıt ve tescile tabi kamyonun ÖTV ödenerek motorlu araç ticareti yapanlardan satın alınıp, kayıt ve tescil ettirilmeden dingil ilavesi suretiyle yapılan tadilat, aracın tarife pozisyonunda veya tabi tutulduğu vergi oranında bir değişikliğe neden olmadığından, bu şekilde yapılan tadilat  dolayısıyla 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.) bölümüne göre ÖTV tarhiyatı yapılması gerekmemektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.