Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2000 cc (4x4) aracın itfaiye öncü aracı olarak belediyelerce iktisabında ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Temmuz 2012

T.C.

DÜZCE VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

13334133-ÖTV-10-21

16/07/2012

Konu

:

2000 cc (4x4) aracın itfaiye öncü aracı olarak belediyelerce iktisabında ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... marka 2000 cc 4x4  jeepin firmanızca belediye ve resmi kurumlara  itfaiye öncü aracı olarak kullanılmak üzere satışının ÖTV' ye tabi olup olmayacağı hakkında Defterdarlığımız görüşü talep edilmektedir.

           4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.   

            Kanuna ekli (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonunda yer alan araçlardan itfaiye öncü araçları parantez içi hükümle ÖTV kapsamı dışında tutulmuştur.

            Buna göre, özelge talep formunda bahsi geçen aracın firmanızca 87.03 tarife pozisyonundaki itfaiye öncü aracına dönüştürüldükten sonra ilk iktisap kapsamında teslim edilmesi halinde, bu şekilde itfaiye öncü aracına dönüştürülen aracın ilk iktisabı ÖTV' ye tabi tutulmayacaktır.

            Ancak söz konusu aracın firmanızca itfaiye öncü aracına dönüştürülmeden satılması, alıcıların ilk iktisabını yaptığı aracı itfaiye öncü aracına dönüştürmesi halinde, aracın firmanızca satışı ÖTV' ye tabi tutulacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.