Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanunu 8/1 maddesi kapsamında teslimi yapılan malların iadesi halinde yapılacak işlemler hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.99.16.02-ÖTV-15-155

16/07/2012

Konu

:

ÖTV Kanunu 8/1 maddesi kapsamında teslimi yapılan malların iadesi halinde yapılacak işlemler

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, şirketinizce Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında imalatçılara teslim edilen, ancak çeşitli sebeplerle alıcılar tarafından iade edilen mallara ilişkin tecil edilen ÖTV'nin ne şekilde düzeltileceği konusunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılmak üzere mükellefler tarafından tesliminde tarh ve tahakkuk ettirilen ÖTV'nin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek kısmının teminat alınmak suretiyle tecil edilmesi, söz konusu malların tecil tarihini takip eden aybaşından itibaren 12 ay içinde (I) sayılı listeye dahil olmayan malların imalinde kullanılması halinde tecil olunan verginin terkin edilmesi öngörülmüştür. Bu hükümlere uyulmaması halinde tecil edilen vergi, vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirlenen gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte alıcıdan tahsil edilecektir.

            Söz konusu maddede belirtilen tecil-terkin uygulamasına ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 2, 3, 5, 12, 14, 15 ve 21 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (9.1.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (3.) bölümünde yer almaktadır.

            19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği'nin "Tecil-Terkin Kapsamında Satılan Malların İadesi" başlıklı (3.) bölümünde, bu kapsamda satın alınan malların, gerek Kanunda belirtilen yasal süre içerisinde (12 ay), gerekse bu süre geçtikten sonra iade edilmesi durumu, tecil-terkin şartlarının ihlal edilmesi sonucunu doğurduğundan, anılan madde kapsamında teslim edilen malların iade edilmesi durumunda, tecil edilen verginin vade tarihinden itibaren gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte tahsil edilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

            ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması seçimlik bir hak olup, bu haktan yararlanmak isteyenlerin ÖTV mevzuatında belirtilen usul ve esaslara uyma zorunlulukları bulunmaktadır.

            Bu bağlamda, bahse konu uygulama kapsamında kullanılmak üzere teslim edilen malların herhangi bir nedenle iade edilmesi, tecil-terkin şartlarının ihlal edilmesi sonucunu doğurduğundan, tecil edilen ÖTV'nin vade tarihinden itibaren gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte alıcıdan tahsil edilmesi gerekmektedir.

            Öte yandan ÖTV Kanununun 15/1 inci maddesinde, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle  matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükelleflerin; iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi  ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şartıyla; bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilecekleri, bu vergiden mahsup edebilecekleri veya iade talebinde bulunabilecekleri hükme bağlanmıştır.

            Ancak ilgide kayıtlı özelge talep formunda belirtilen olayda seçimlik bir hak olan ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulaması kapsamında kullanılmak üzere teslim edilen malların iade edilmesi ve tecil edilen verginin alıcıdan tahsil edilmesi söz konusu olduğundan, ÖTV Kanununun 15/1 inci maddesi çerçevesinde işlem yapılması mümkün bulunmamaktadır. Dolayısıyla söz konusu olayda tecil-terkin şartlarının ihlal edilmesi sonucunda, vade tarihinden itibaren gecikme zammı (mücbir sebep durumunda tecil faizi) ile birlikte ödenmesi gereken ÖTV'nin ödenmiş olması üzerine tecil edilen verginin terkin edilmesi gerektiği tabiidir.

             Bu durumda iade alınan malların yeniden teslim edilmesi halinde, ÖTV tek aşamalı bir vergi olduğundan, söz konusu teslimlere ilişkin ÖTV hesaplanmaması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.