Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışına faturalandırılan aracın serbest bölgedeki firma tarafından ek imalat yapılarak ihracında ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64597866-ÖTV-1-156

17/07/2012

Konu

:

Yurtdışına faturalandırılan aracın serbest bölgedeki firma tarafından ek imalat yapılarak ihracında ÖTV uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketiniz tarafından imal edilen araçlardan yurt dışına ihraç edilecek olanlara yapılması gereken ek imalatların serbest bölgede faaliyet gösteren bir firma tarafından yapılacağı, bu süreçte şirketiniz tarafından imal edilen araçların önce yurt dışındaki (A) firmasına faturalanacağı, (A) firmasının bu araçları yine yurt dışında mukim (B) firmasına satacağı, (B) firmasının da bu araçları muhtelif ülkelerde bulunan bayilere satacağı, bayilerin söz konusu araçları kendileri adına ek imalat yapacak olan serbest bölgede faaliyet gösteren sanayi sicil belgeli şirkete bedelsiz olarak faturalandıracağı, bu işlemler sonucu şirketinizce araçların muhtelif ülke bayileri adına ek imalat yapacak olan serbest bölgedeki şirkete teslim edileceği, serbest bölgede yapılacak ek imalat sonucu üst yapılı hale gelen araçların serbest bölgede faaliyette bulunan şirket tarafından bedelsiz olarak faturalandırılarak yabancı ülke bayilerine teslim edilmek üzere yurt dışına sevk edileceği ve üst yapı hizmet bedeli için de ayrıca yurt  dışındaki bayiye bedelli fatura kesileceği belirtilerek, yapılacak bu işlemler sonucunda şirketiniz adına ÖTV mükellefiyeti doğup doğmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı vergiye tabi tutulmuştur. Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun 2/1-d maddesinde de motorlu araç ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

            Diğer taraftan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin 1 inci fıkrası ile ihracat teslimleri vergiden istisna tutulmuş olmakla birlikte, Kanuna ekli listelerdeki malların ihracat teslimlerinde ÖTV istisnası  uygulanabilmesi için:

            - Teslimin yurt dışındaki müşteriye yapılması,

            - Teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkmış olması,

            şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerektiği hükme bağlanmıştır.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (5.1.1.) bölümünde, ihracat teslimlerine ilişkin düzenlenecek faturada ÖTV hesaplanmayacağı, ancak ihraç konusu malların yurt dışına çıktığının gümrük beyannamesinin aslı veya ilgili gümrük idaresi ya da noter tarafından onaylı örneğinin, ihracatın gerçekleştiği dönemdeki ÖTV beyannamesine eklenmek suretiyle tevsik edileceği belirtilmiştir. Ayrıca ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden Türkiye'deki kişi ya da kuruluşlara veya bizzat alıcıya işlenmek ya da herhangi bir şekilde değerlendirilmek üzere Türkiye'de teslim edilen mallar için ihracat istisnası uygulanmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.

            Bu hükümlere göre, şirketinizce imal edilen araçların yurt dışındaki müşterilere satılması, ancak T.C. gümrük bölgesinden çıkarılmadan bunlar adına serbest bölgede faaliyette bulunan şirkete teslim edilmesi halinde ihracat istisnası uygulaması mümkün değildir.

            Öte yandan, yurt dışındaki firmanın sahibi olduğu araç üzerinde tadilat veya ek imalat yapan  serbest bölgedeki firmanın bu hizmetleri ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.          

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.