Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Yenilenmesi Hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64958909-4760-17

18/07/2012

Konu

:

Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun Yenilenmesi Hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; .... Devlet Hastanesi tarafından kızınız .... adına düzenlenen 03/10/2006 tarih ve 22592 sayılı Özürlü Sağlık Kurulu Raporuna (süresiz ve % 90 oranında) istinaden 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. maddesinde yer alan istisnadan yaralanarak 1390 motor silindir hacimli bir aracı 30/11/2006 tarihinde iktisap ederek kızınız adına tescil ettirdiğiniz, söz konusu aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıllık süre geçtiğinden bahisle yeni bir aracı iktisabınızda sağlık kurulu raporunun yenilenip yenilenmeyeceği hususunda görüş talep edilmiştir.  

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.) bölümünde açıklandığı gibi, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya üzerinde olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır. Sakatlık dereceleri, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelikle belirlenen esaslara göre tespit edilecektir. Söz konusu Yönetmeliğe göre sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olduğuna dair yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun aslı veya noter onaylı örneği, araçların ilk iktisabının yapılacağı motorlu araç ticareti yapanlar tarafından vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenecek ve beyannamede ÖTV hesaplanmayacaktır.

            Öte yandan 30/4/2010 tarihli ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi" başlıklı (3/e) bölümünde açıklandığı gibi Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, alınan raporun "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.

            Buna göre Kanunun 7. maddesinin 2 numaralı bendi kapsamındaki ÖTV istisnasından yararlanmak için, yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporların yenileneceğine dair özel tüketim vergisi mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmadığından, alınan raporun, aracın ilk iktisap tarihinde geçerli bir rapor olması ve özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olması halinde söz konusu istisnadan yararlanılacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.