Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamu kurumunca tahsis edilen itfaiye araçlarının ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MANİSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

85373914-ÖTV-52-1-74

19/07/2012

Konu

:

Kamu kurumunca tahsis edilen itfaiye araçlarının ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile Orman Genel Müdürlüğünce Ford Otosan'dan alınarak İşletme Müdürlüğünüze tahsis edilen itfaiye aracının özel tüketim vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1/b bendinde, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının vergiye tabi olduğu belirtilmiştir.

            Öte yandan, Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.05 tarife pozisyonundaki mallar; "Özel amaçlı motorlu taşıtlar (insan veya eşya taşımak üzere özel olarak yapılmış olanlar hariç) (Örneğin; tamir araçları, vinçli taşıtlar, itfaiye taşıtları, beton karıştırıcı ile mücehhez taşıtlar, yol süpürmeye mahsus arabalar, tohum, gübre, zift, su ve benzerlerini saçan arabalar, atölye arabaları, radyoloji cihazları ile donatılmış arabalar) [(Yalnız kayıt ve tescile tabi olanlar)  (İtfaiye taşıtları hariç)]" olarak yer almaktadır.

            Buna göre, kayıt ve tescile tabi olan özel amaçlı motorlu taşıtlar arasında sayılan itfaiye taşıtları özel tüketim vergisi kapsamına dahil edilmediğinden, Müdürlüğünüzde kullanılmak üzere ÖTV mükelleflerinden satın alınan aracın 87.05 tarife pozisyonunda yer alan itfaiye taşıtı olması halinde özel tüketim vergisi uygulanmaması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.