Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şişirilebilir bota motor takılması halinde ÖTV uygulaması hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

96620903-135[1-2-2012/1]-114

19/07/2012

Konu

:

Şişirilebilir bota motor takılması halinde ÖTV uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 3.10 metre boyunda, tabanı ve yanları hava ile şişme, teknik ağırlığı 70 libre (1 libre 0,4535kg=31,745 kilogram) olan botunuz için Özel Tüketim Vergisi ödeyip ödemeyeceğiniz konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun  1 inci maddesinde, Kanuna ekli; (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı, kayıt ve tescie tabi olmayanların ise imal ya da inşa edenler teslimi ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

            Öte yandan, anılan Kanuna ekli (II) sayılı listede, (89.03) tarife pozisyonundaki "Yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri, kürekli kayıklar ve kanolar" yer almakta olup, parantez içi hükümle bu mallardan şişirilebilir olanlar ile birim ağırlığı 100 Kg.ı geçmeyenler, kürekli kayıklar ve kanolar kapsam dışında bırakılmıştır.

           Özelge talep formu ekinde alınan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ... Gümrük Müdürlüğünden alınan ... tarih ve ... sayılı yazıda, söz konusu şişme botun 8903.10.10.00.00 GTİP de sınıflandırılması gerektiği bildirilmiştir.

            Buna göre, 89.03 tarife pozisyonunda yer alan botunuz şişirilebilir nitelikte olması nedeniyle ÖTV'nin konusuna girmemektedir. Söz konusu bota motor takılması bu niteliğini değiştirmediğinden, ÖTV uygulanmasını gerektirmemektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.