Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şampuan ve sıvı el sabunu üretiminin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
20 Temmuz 2012

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

46480499-ÖTV-2012/108-128/-72

20/07/2012

Konu

:

Şampuan ve sıvı el sabunu üretiminin ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şampuan ve sıvı el sabunu üretiminin Özel Tüketim Vergisine tabi olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.

            4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesiyle, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal ya da inşa edenler tarafından teslimi ile bu malların özel tüketim vergisi uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Özelge talep formunuzda bahsi geçen şampuanlar, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 3305.10.00.00.00 GTİP numarasında, sıvı sabunlar ise 3401.20 tarife alt pozisyonunda yer almakta olup, ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı liste kapsamında bulunmamaktadır.

            Bu nedenle, şampuan ve sıvı el sabunu üretimi ÖTV'ye tabi değildir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.