Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyenin denetim amaçlı tekne alımında ÖTV hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

76464994-ÖTV.2012.9-404

15/08/2012

Konu

:

Belediyenin denetim amaçlı tekne alımında ÖTV.

 

         

 

            İlgide kayıtlı talep formunuzda, Kurumunuzun deniz suyu kalitesinin izlenmesi ve araştırılması amacına yönelik olarak 5 metre boyunda ve 40 beygir gücünde fiber tekne satın aldığı belirtilerek, kamusal faaliyetlerin yerine getirilmesinde kullanılacak olan söz konusu teknelerin Kurumunuza tesliminin ÖTV'den istisna olup olmayacağı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

         Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı, 1/1-c maddesiyle de kayıt ve tescile tabi olmayanların ithali veya imalatçıları tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'nin konusuna alınmıştır. Aynı Kanunun 1/2 nci maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

            ÖTV ile ilgili istisnalar, Kanunun 5, 6, 7, 7/A ve Geçici 5 inci maddelerinde hükme bağlanmış olup, belediyelerin alımları ile ilgili bir istisna hükmüne Kanunda yer verilmemiştir. Ayrıca Kanunun 10/1 inci maddesinde, ÖTV'ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hükme bağlanmış, uluslararası anlaşma hükümleri saklı tutulmuştur.

            Bu hükümlere göre, belediyelerin alımları ile ilgili ÖTV Kanununda herhangi bir istisna hükmü bulunmadığından, yapılan alımın kamusal faaliyetlerin yerine getirilmesinde kullanılacak olması vergilemeye engel teşkil etmeyecektir. Bu nedenle Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki malları tanımlamaya tek yetkili kurum olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından Belediyenizce satın alınan teknenin G.T.İ.P. numarasının belirlenmesi, belirlenecek G.T.İ.P. numarasının ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listede yer alması halinde, söz konusu teknenin Kurumunuza tesliminin ÖTV'ye tabi tutulması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.