Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk Silahlı Kuvvetlerine ait olup, 01/08/2002 tarihinden önce kayıt ve tescili yapılan aracın mübadele yoluyla alınıp 3. kişilere satışının ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
17 Ağustos 2012

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-2609

17/08/2012

Konu

:

Türk Silahlı Kuvvetlerine ait olup, 01/08/2002 tarihinden önce kayıt ve tescili yapılan aracın mübadele yoluyla alınıp 3. kişilere satışının ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

 

            İlgide kayıtlı başvurunuzda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 01/08/2002 tarihinden önce kayıt ve tescili yapılan Ford Transit marka 1999 model minibüsün, 18/11/2011 tarihinde mübadele yoluyla firmanızca alındıktan sonra 3. kişilere satışının ÖTV'ye tabi olup olmadığının bildirilmesi istenilmiştir.

             4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile ÖTV Kanununa ekli  (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'nin konusuna alınmıştır.

            Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap deyimi, (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların;

            1-Kullanılmak üzere: ithali, motorlu araç ticareti yapanlardan veya müzayede yoluyla iktisabı,

            2-Motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi

            olarak tanımlanmıştır.

            Öte yandan ÖTV Kanunun 13/3. maddesinde, (II) sayılı listedeki malların ilk iktisabı, teslimi veya ithaline ilişkin işlemleri gerçekleştirenlerin, bu işlemlerden önce özel tüketim vergisinin ödendiğini gösteren belgeleri aramak zorunda olduğu, bu mecburiyete uymamak suretiyle gerekli verginin ödenmesinden önce işlem yapan gümrük memurları, kayıt ve tescile yetkili memurlar, motorlu araç ticareti yapanlar, bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ile icra memurlarının, ziyaa uğratılan vergi, vergi cezası ve gecikme faizinden mükellefle birlikte müteselsilen sorumlu oldukları, ancak bunların, ödemek zorunda kaldıkları vergi, ceza ve faizler için mükellefe rücu hakkına sahip oldukları hükme bağlanmıştır.

            Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 01/08/2002 tarihinden sonra ilk iktisabı yapılan  araçların daha sonra kayıt ve tescil edilmek üzere 3. kişilerce iktisabı ÖTV'nin konusuna girmektedir. Ancak 1/8/2002 tarihinden önce ilk iktisabı gerçekleşen taşıt araçları ÖTV'nin konusuna girmemektedir.           

            Buna göre firmanız tarafından 18/11/2011 tarihinde mübadele yoluyla alınan 1999 model Ford Transit marka minibüsün, ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 01/08/2002 tarihinden önce Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tescil edilmiş ve keyfiyetin ilgili belgelerle tevsik edilmiş olması şartıyla, 3. kişilere satışı ÖTV'ye tabi bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu araçların kayıt ve tescil işleminden önce "ÖTV Ödeme Belgesi" aranılmaması gerekir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.