Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hastaneye Alınan Minibüs ve Acil Hasta Nakil Ambulansı için ÖTV ve MTV Ödenip Ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
24 Eylül 2012

 

T.C.

KASTAMONU VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

57062627-ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ-38

24/09/2012

Konu

:

Hastaneye Alınan Minibüs ve Acil Hasta Nakil Ambulansı için ÖTV ve MTV Ödenip Ödenmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınızda, Hastanenize alınacak 2 adet 16+1 minibüs ile 1 adet acil hasta nakil ambulansı için Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi ödenip ödenmeyeceği hakkında görüş istenilmektedir.

             Özel Tüketim Vergisi Yönünden

             4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur.

             Kanunun 11/3 üncü maddesinde (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallarda verginin matrahının; bunların ilk iktisabı veya ithalinde hesaplanacak ÖTV hariç katma değer vergisi matrahını oluşturan unsurlardan teşekkül edeceği, 12/1 inci maddesinde ÖTV'nin bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan 87.02 tarife pozisyonundaki minibüsler % 9, midibüsler % 4 oranında  ÖTV'ye tabi tutulurken, 87.03 tarife pozisyonundaki ambulanslar parantez içi hükümle ÖTV'nin konusu dışında bırakılmıştır.

            İlgide kayıtlı yazınızda 16+1 minibüs olarak ifade edilen araç, 10 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli (II) Sayılı Listede Yer Alan 87.02 Tarife Pozisyonundaki Araçların Vergilendirilmesi" başlıklı (B) bölümünde açıklandığı üzere ÖTV uygulamasında midibüs olarak değerlendirilmektedir.

            Buna göre, Hastanenizce ilk iktisap edilen ambulans ÖTV'ye tabi olmamakla beraber, midibüs için Kanunda herhangi bir istisna hükmü yer almadığından matrahı üzerinden yukarıda belirtilen oranda ÖTV hesaplanması gerekmektedir.

             Motorlu Taşıtlar Vergisi Yönünden:

            197 sayılı Motorlu taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefinin; trafik sicilli ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olduğu hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 4 üncü maddesi (a) bendine göre, genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idarleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ile Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar (bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği olan işletmeler ile özel kanunlarında malları devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları hariç) MTV'den müstesna tutulmuştur.              

            Bu hükümler uyarınca, MTV'nin mükellefi ilgili sicilde adına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilenler olmakta, genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyler, köy tüzel kişilikleri ile Türk Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar MTV'den istisna tutulmakta, parantez içi hüküm gereğince de bu idarelere bağlı olup, ayrı tüzel kişiliği bulunan işletmeler ile özel kanunlarında malları devlet malı sayılmış olan kuruluşların taşıtları vergiye tabi olmaktadır.

           Bu bağlamda, Hastaneniz Döner Sermaye İşletme Müdürlüğünün, Hastanenizden ayrı bir tüzel kişiliğinin bulunmaması halinde, Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü adına kayıt ve tescil edilecek taşıtların MTV'den istisna olması gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.