Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV ödeyerek satın alınan şasi kamyona, kayıt ve tescil ettirilmeden önce yem silosu eklettirilmesi nedeniyle ek ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

51421814-135[1-2012/506]-6

18/01/2013

Konu

:

ÖTV ödeyerek satın alınan şasi kamyona, kayıt ve tescil ettirilmeden önce yem silosu eklettirilmesi nedeniyle ek ÖTV uygulanıp uygulanmayacağı hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile ÖTV ödeyerek satın aldığınız şasi kamyona, kayıt ve tescil ettirmeden önce yem silosu monte ettirmeniz nedeniyle ek ÖTV tarhiyatı yapılması gerekip gerekmediği hususunda tereddüt hasıl olduğundan Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Aynı Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dâhil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kanunun 2/1-d maddesinde de, motorlu araç ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

            Ayrıca, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.1.) bölümünde, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin, ÖTV mükellefi olarak söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edecekleri belirtilmekte olup, bu uygulama, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçların kayıt ve tescilinden önce yapılan tadilat sonucu ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre farklı bir tarife pozisyonunda yer alan veya ilk iktisabı farklı ÖTV oranına tabi araçlar için geçerli bulunmaktadır.

            Bahse konu uygulamaya göre, 87.04 tarife pozisyonundaki şasi (kasasız) kamyonlar üzerinde yapılacak tadilat neticesinde aracın tarife pozisyonunda veya ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre aynı G.T.İ.P. numarasında yer almakla birlikte tabi olduğu ÖTV oranında bir değişiklik olması halinde, bu şekilde imal edilen araçların ilk iktisap kapsamında teslimi, aktife alınması, kullanılmaya başlanması veya kayıt ve tescil edilmesinden önce, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (15.3.1) bölümünde belirtildiği şekilde ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir.

            Buna göre, 87.04 tarife pozisyonundan ilk iktisabı yapılan şasi kamyona kayıt ve tescil işleminden önce yem silosu monte edilmesi şeklinde yapılan tadilat aracın tarife pozisyonunda veya tabi tutulduğu vergi oranında bir değişikliğe yol açmadığından söz konusu tadilat işleminden dolayı ilave ÖTV beyanı ve ödemesi yapılması gerekmemektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.