Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV si sıfırlanmış deniz yakıtı teslimi hk. PDF Yazdır e-Posta
28 Ocak 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

.... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

64597866-ÖTV-1-17

28/01/2013

Konu

:

ÖTV si sıfırlanmış deniz yakıtı teslimi

 

         

 

           İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, firmanızın 16.01.2012 tarihinde ... ile İstanbul genelinde deniz araçlarının atıklarının toplatılması işi kapsamında sözleşme imzalandığı, sözleşmenin 15 inci maddesinde söz konusu işin yürütülmesi için ... firmasının alt yüklenici çalıştırabilmesine izin verildiği ve çalıştırılacak alt yüklenicilerin sözleşmede belirtildiği,  ... firmasının da sözleşmenin bu maddesine istinaden alt yükleniciler ile söz konusu hizmetin yapılması için kiralama sözleşmesi imzaladığı belirtilerek, yüklenici ve alt yüklenici firmalar için firmanız adına ÖTV'siz deniz yakıtı alınıp alınamayacağı hususunda  Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            16.07.2003 tarih ve 25170 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 01.07.2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın ÖTV tutarı sıfıra indirilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki Kararın uygulama usul ve esasları 31.12.2003 tarih ve 25333 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 9, 10, 14, 23 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleriyle değişik 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde düzenlenmiştir.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı kullanım hakkına sahip olmanız için; donatan olarak adınıza düzenlenmiş bir yakıt alım defterinin bulunması ya da deniz aracını kiralamış olmanız halinde kendi adınıza yakıt alım defterinin vize işleminin tesis ettirilmiş olması gerekmektedir.

            Bu bağlamda, söz konusu Kararname kapsamındaki deniz yakıtının kullanım hakkının yakıt alım defteri bulunan deniz araçlarına ait olduğu hususu göz önüne alındığında, bu hakkın yüklenici ve alt yüklenici firmalarca kullanılması gerektiği tabiidir. Dolayısıyla, yüklenici ve alt yüklenici firmaların, bahsedilen iş için kullanmak amacıyla  Kararname kapsamında satın almak istedikleri deniz yakıtını şirketiniz adına düzenlenecek fatura ile satın almaları mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.