Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Doğalgazın denizcilik yakıtı olarak kullanılması durumunda ÖTV tabi olup olmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
31 Ocak 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-117

31/01/2013

Konu

:

Doğalgazın denizcilik yakıtı olarak kullanılması durumunda ÖTV tabi olup olmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, doğalgazın denizcilik yakıtı olarak kullanılması durumunda ÖTV' ye tabi olup olmayacağı, ÖTV' ye tabi olması durumunda ise oranının ne olacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesi uyarınca, bu Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye tabi tutulmuş olup, söz konusu Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalardır.

            Ayrıca ÖTV Kanununun "Oran ve Tutar" başlıklı 12 nci maddesi uyarınca ÖTV, bu Kanuna ekli listelerde yazılı malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınmaktadır.

            Diğer taraftan 1/7/2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın ÖTV tutarı sıfıra indirilmiştir. Söz konusu Kararname eki Kararın uygulama usul ve esasları 31/12/2003 tarih ve 25333 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren 9, 10, 14 ve 23 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleriyle değişik 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

             Söz konusu Tebliğin Tanımlar başlıklı 1 inci bölümünde deniz yakıtı;  kararname kapsamına giren deniz araçlarının ana ve yardımcı makinelerinde kullanılan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan ve bu tebliğde  Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon (G.T.İ.P.) numaraları itibariyle belirtilen yakıtlar olarak tanımlanmıştır.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılacak olan doğalgaz bahsi geçen tebliğde denizcilik yakıtı olarak belirtilen mallar arasında yer almamaktadır. Bu nedenle bahse konu malın denizcilik yakıtı olarak kullanılmak üzere tesliminde,  ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede karşısında yer alan tutarda ÖTV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.                

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.