Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sol alt ekstremite engelinin ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde yer istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
12 Şubat 2013

 

T.C.

ADIYAMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

88409335-2010/3-2

12/02/2013

Konu

:

Sol alt ekstremite engelinin ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde yer istisnadan yararlanıp yararlanamayacağı hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı dilekçenizde, ...  Hastanesi Baştabipliğinden almış olduğunuz ...  tarihli ve .... sayılı Özürlü Sağlık Kurulu Raporunun, hastalığınız ilerlediğinden dolayı tekrar değerlendirilmesi için İl Sağlık Müdürlüğüne müracatta bulunduğunuz ve İl Sağlık Müdürlüğünce sevk edilen ... Hastanesinden ...  tarihli ve ...  sayılı Özürlü Sağlık Kurulu Raporu alındığı ve rapora göre sol alt ekstremitede peroneal sinir arazi ve toplam özür oranının % 41 tespit edildiği ancak raporun ortopedi kısmındaki özür oranının belirtilmemesi nedeniyle araç alımında sıkıntılar yaşandığından söz konusu raporun tekrar değerlendirilmesi için .... Hastanesine düzeltme müracatında bulunduğunuz adı geçen hastanenin ortopedi polikliniğinden alınan ...  tarihli ve ...  sayılı düzeltme raporunda sol alt ekstremitede peroneal sinir arazi ve % 11 iş gücü kaybının belirtilmesi üzerine otomatik vitesli aracın ilk iktisabında ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.2.) bölümünde açıklandığı gibi, yukarıda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından faydalanılabilmesi için, alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma ve araçta sakatlığa uygun özel tertibat yaptırma şartları aranılmaktadır.

            Ayrıca, 30/4/2010 tarihli ve ÖTV-2/2010-3 sayılı 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinin "Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı" başlıklı (3/b) bölümünde, Kanunun 7/2-b maddesi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılmasının gerektiği, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olmasının da yasal bir zorunluluk olduğu belirtilmiştir.

            Öte yandan hareket ettirici özel bir tertibat yapılmaksızın sadece otomatik vitesli olan araçların ilk iktisabında, esas itibariyle, söz konusu istisnanın uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Ancak 12 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinde, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, sol ayakla kullanılan debriyaj pedalı bulunmayan otomatik vitesli araçları başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın bu istisnadan yararlanrak iktisap etmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

             Başvurunuz ekinde yer alan, ... Hastanesi tarafından düzenlenmiş olan ... tarihli ve ...  sayılı sağlık raporu ile aynı hastanenin ortopedi polikliniğinden alınan ... tarihli ve ... sayılı düzeltme raporunda sakatlığınız sol alt ekstremitede engelden kaynaklandığı anlaşıldığından özel bir tertibat yaptırmadan kullanabilecek olduğunuz debriyaj pedalı bulunmayan otomatik vitesli bir aracı iktisabında ÖTV istisnasından yararlanmanız mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi ednilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.