Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiralanan deniz aracının kiraya verilmesine yakıt alımı hk. PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

76464994-135[ÖTV.2012.17]-31

13/02/2013

Konu

:

Kiralanan deniz aracının kiraya verilmesine yakıt alımı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; ...Büyükşehir Belediyesine ait üç adet deniz aracını yakıt masrafı şirketinize ait olmak üzere kiraladığınız, kiralamaya ilişkin (EK:2) taahhütnameyi düzenleyerek kira sözleşmesi ile birlikte, deniz aracına ilişkin yakıt alım defterinin liman başkanlığında vize işlemini yaptırdığınız, kiraladığınız deniz araçlarını yakıt masrafı şirketinize ait olmak üzere ...Emlak Oto. İnş. ve Yapı Mal. Tur. Taş. Denizcilik Reklam Org. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ye kiraya verdiğiniz, kiraya verilen deniz araçlarına ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı alımının şirketinizce mi veya alt kiracı şirket tarafından mı yapılacağı hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            1/7/2003 tarihli ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın ÖTV tutarı sıfıra indirilmiştir.

             Bahsi geçen Kararname eki Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise 9, 10, 14, 23 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde yer almaktadır.

            Tebliğin "Deniz aracının kiralanması" başlıklı (4/b) bölümünde; "Kararname kapsamında deniz yakıtı kullanım hakkına sahip deniz aracının, yakıt masrafının kiracıya ait olmak şartıyla kiralanması halinde kiracı, bu tebliğin ekinde yer alan (EK:2)taahhütnameyi düzenleyerek kira sözleşmesi ile birlikte, deniz aracına ilişkin yakıt alım defterini daha önce onaylamış olan liman başkanlığına müracaat edecektir. Liman başkanlığı, yakıt alım defterinin kiralama işlemine ilişkin ilgili sayfalarda yer alan bilgilerin doğruluğunu da kontrol ederek, taahhütnamenin aslı ve kira sözleşmesinin noterce onaylanmış bir örneğini muhafaza edecek, yakıt alım defterini imzalamak ve mühürlemek suretiyle onaylayarak vize verecektir.

            Söz konusu onay işleminden sonra yakıt alım defterinin kullanım hakkı, kira sözleşmesinin sonuna kadar veya kira sözleşmesinin iptal edildiği tarihe kadar kiracıya aittir. Sözleşme süresinin bitmesi ya da sözleşmenin iptal edilmesi halinde, bitim tarihini veya iptal tarihini takip eden 10 gün içerisinde yakıt alım defteri, kiracı tarafından defteri onaylamış olan liman başkanlığına teslim edilecektir." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Tebliğde yer alan bu düzenlemeler çerçevesinde, deniz aracının kiraya verilmiş olması halinde yakıt masrafının kiracıya ait olması kaydıyla, yakıt alım defterinin kiracı adına vize edilmesi üzerine Kararname kapsamındaki seçimlik hak olan ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı kullanma hakkından yararlanılabilecektir.

            Bu bağlamda ... Büyükşehir Belediyesinden kiralanan deniz araçlarının yakıt masrafı şirketinize ait olmak üzere alt kiracı olarak başka bir firmaya kiraya verilmesi durumunda alt kiracı olan firmanın tarafınıza verilen ÖTV'si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı uygulaması hakkından yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.