Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanunu kapsamında yer almayan mallardan yeni ürün oluşturulması ve 29.02.44.00.00.00 G.T.İ.P. no.lu ksilen maddesinin iç piyasaya satışında ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-210

18/02/2013

Konu

:

ÖTV Kanunu kapsamında yer almayan mallardan yeni ürün oluşturulması ve 29.02.44.00.00.00 G.T.İ.P. no.lu ksilen maddesinin iç piyasaya satışında ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

            İlgi (a)' da kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, üretim prosesi içinde Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P) itibariyle Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) tabi olmayan malların karışımından elde edilen nihai malın tesliminde ÖTV hesaplanıp hesaplanmayacağı; ilgi (b)' de kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden ise, ithal etmiş olduğunuz ÖTV Kanununa ekli listelerde yer almayan 2902.44.00.00.00 G.T.İ.P. numaralı ksilen isimli malın hiçbir işleme tabi olmaksızın farklı ticari ambalajlarda iç piyasaya satılması durumunda ÖTV' ye tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinde; bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye  tâbi tutulmuştur. Ayrıca aynı maddede Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde (T.G.T.C.) tanımlanan eşyalar olduğu ve bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV Kanununun uygulamasında hüküm ifade etmediği, bu Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, T.G.T.C.'de yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığı' nın yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

            Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde, herhangi bir malın ÖTV' ye tabi olup olmadığına karar verebilmek için o malın T.G.T.C.'de yer alan G.T.İ.P. numarasının bilinmesi gerekmektedir. G.T.İ.P. numarası tespiti ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılmaktadır.

            Buna göre, firmanızca ÖTV'ye tabi olmayan malların birbirleriyle karıştırılması suretiyle yeni bir mal üretilmesi halinde yeni malın ÖTV' ye tabi olup olmayacağına karar verebilmek için, söz konusu malın G.T.İ.P. numarası tespitinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın ilgili birimine yaptırılarak bu tespit üzerine ÖTV' ye tabi olup olmadığına karar verilmesi gerekmektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı' nın ilgili birimince G.T.İ.P. numarası belirlenecek ilgi (a)' da kayıtlı özelge talep formunuza konu malın, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alması durumunda ÖTV'ye tabi olacağı ve tesliminde düzenlenecek faturalarda ÖTV tutarının ayrıca gösterileceği ve ilgili vergilendirme dönemlerinde vergilerinin beyan edilerek ödeneceği tabiidir.

            Diğer yandan, ilgi (b)' de kayıtlı özelge talep formunda belirtilen ve ÖTV' ye tabi  olmadan ithal edildiği ifade edilen 2902.44.00.00.00 G.T.İ.P. numaralı ksilen isimli malın hiçbir işleme tabi tutulmadan iç piyasada satışa sunulmak üzere ambalajlanması işi yeni bir imalat sayılmayacağından, bu malın tesliminde  ÖTV hesaplanmayacaktır. Bununla birlikte söz konusu maldan, teknolojik ekipmanlar yardımıyla belli oranlarda diğer bazı maddelerin karıştırılması sonucu elde edilen malın ambalajlanarak satışa sunulması halinde, bu  işlem imalat olarak değerlendirileceğinden, imal edilen malın, G.T.İ.P. numarası itibariyle ÖTV Kanunu ekli listelerinde yer alması halinde, tesliminde ÖTV hesaplanması gerektiği tabiidir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.