Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
72 gros tonilato'dan büyük gezi teknesinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-212

18/02/2013

Konu

:

72 gros tonilato'dan büyük gezi teknesinin ÖTV'ye tabi olup olmadığı,

 

         

 

            İlgi'de kayıtlı Özelge Talep Formunda; 72 gros tonilatoluk  gezi tipi teknenin Özel Tüketim Vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızın görüşü sorulmuştur.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'nin konusuna alınmıştır. ÖTV kapsamına giren mallar Kanuna ekli listelerde G.T.İ.P. numaraları itibarıyla belirlenmiş olup, aynı Kanunun 1/2. maddesinde, listelerdeki malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede;

            - 8901.10.10.00.11 G.T.İ.P numaralı 18 Gros tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olanlar) (% 6.7 oranında ÖTV'ye tabi),

            - 8901.10.90.00.11 G.T.İ.P numaralı yolcu ve gezinti gemileri (Denizde seyretmeye mahsus olmayanlar) (% 6.7 oranında ÖTV'ye tabi)

            - 89.03 (% 8 oranında ÖTV'ye tabi) G.T.İ.P numaralı yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri

            yer almaktadır.

            Buna göre, firmanızca inşa ettirilen 72 Gros tonilatoluk ticari gezi teknesi, 8901.10.10.00.21 G.T.İ.P. numaralı 18 Gros tonalitoyu geçen denizde seyretmeye mahsus gezinti gemisi kapsamında olması halinde ÖTV'ye tabi olmayacak,   8901.10.90.00.11 G.T.İ.P. numaralı denizde seyretmeye mahsus olmayan yolcu ve gezinti gemisi  veya   89.03 tarife pozisyonundaki yatlar ve diğer eğlence ve spor tekneleri kapsamında olması halinde ise  ÖTV'ye tabi olacaktır.

            Öte yandan malların G.T.İ.P. numaralarının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurumun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) olması nedeniyle Kanuna ekli listelerdeki diğer mallarda olduğu gibi, (II) sayılı listedeki araçların da hangi G.T.İ.P. numarasında yer aldığının Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

            Konuya ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 6.1.2009 tarih ve B.02.1.GÜM.0.06.11.00.162.01.17-30537 sayılı yazıda, "4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9. maddeleri uyarınca G.T.İ.P. tespitine yönelik olarak yükümlülerin bilgi taleplerinin 13.3.2008 tarihli 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi talebi şeklinde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılması gerektiği, bu itibarla Başkanlığımıza intikal eden ve esası G.T.İ.P. tespitine yönelik olan yükümlü taleplerinin öncelikle G.T.İ.P. tespiti için anılan Tebliğler uyarınca Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yönlendirilmesinin önem arz ettiği" belirtilmiştir.

           Dolayısıyla, ilgide kayıtlı yazınızda bahsi geçen deniz taşıma aracının hangi G.T.İ.P. numarasında yer aldığı hususunun firmanız tarafından Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine başvurulması suretiyle tespit ettirilmesi gerekmekte olup, bu tespit üzerine söz konusu aracın ÖTV'ye tabi olup olmadığı hususunun yukarıda belirtilen çerçevede değerlendirilmesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.