Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan malların alımında ÖTV ödenip ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 01.MADDE GENEL-213

18/02/2013

Konu

:

ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan malların alımında ÖTV ödenip ödenmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı talep formunuzda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, firmanızın ısı ve ses yalıtım malzemesi, polistren tabak bardak, polistren altı levhası ürettiğiniz, ürettiğiniz söz konusu malları hem iç piyasada hem de dış piyasada sattığınız, bu malların üretiminde ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (A) cetelinde yer alan propan ve bütan gazını kullandığınız, üretilen malların ise ÖTV'ye tabi mallardan olmaması nedeniyle firmanızın propan ve bütan gazının alımında ÖTV'den muaf olunması gerektiği belirtilerek konu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 1/1-a maddesinde; bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu, 3/a maddesinde mal teslimi veya ilk iktisap hallerinde malın teslimi veya ilk iktisabında vergiyi doğuran olayın meydana geldiği, 4/1-a maddesinde ise Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan mallar açısından verginin mükellefinin bu malları imal ve ithal edenler olduğu hükme bağlanmıştır.

            Mezkur Kanunun "İstisnalar" başlıklı 5, 6 ve 7 nci maddelerinde istisna hükümleri düzenlenmiş olup, 10/1 inci maddesinde ise ÖTV'ye ilişkin istisna ve muafiyetlerin ancak bu Kanuna hüküm eklenmek veya bu Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği, diğer kanunlarda yer alan istisna veya muafiyet hükümlerinin bu vergi bakımından geçersiz olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, ÖTV Kanununda bu Kanuna ekli (I) sayılı listenin (A) cetvelinde yer alan propan ve bütan isimli malların, mamul malların üretiminde kullanılmak üzere tesliminde istisna uygulanacağına dair bir hüküm bulunmadığından, bu malların teslimin yapıldığı vergilendirme döneminde mükellefi tarafından ÖTV beyan edilip ödenmesi gerekmektedir. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.