Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV İstisnasından Yararlanılmak Suretiyle İktisap Edilen Aracın Veraset Yoluyla İntikalinde ÖTV Ödenip Ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2013

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ERZURUM VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

30094508-135[15-2012/2.10]-6

27/02/2013

Konu

:

ÖTV İstisnasından Yararlanılmak Suretiyle İktisap Edilen Aracın Veraset Yoluyla İntikalinde ÖTV Ödenip Ödenmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, özürlü olan anneniz adına ÖTV istisnası uygulanarak satın alınan ... plakalı aracın, annenizin 02.10.2012 tarihinde vefat etmesi nedeniyle diğer varislerin miras hisselerinden feragati suretiyle adınıza yapılacak tescil işleminde ÖTV ödenip ödenmeyeceği konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15/2 nci maddesinin (a) bendinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi mallardan, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulananların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır. Ancak Kanunun 7/2 nci maddesindeki istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap edilen kayıt ve tescile tabi malların 5 yıldan fazla kullanılarak elden çıkarılmaları durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.

            Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.2.) bölümünde, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlanılarak iktisap edilen araçların, veraset yoluyla ÖTV uygulanmaksızın varislere intikal etmesi ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varisler adına kayıt ve tescilli kalmak koşuluyla üçüncü kişilere satışında ÖTV uygulanmayacağı  belirtilmiştir.

            Öte yandan 30.4.2010 tarihli 12 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinin "Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi" alt başlıklı (f) bölümünde, muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı, bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirileceği belirtilmiştir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir.

            Ancak, muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi ve ÖTV uygulanmaması mümkün bulunmaktadır.

            Bu durumda, istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

            Özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, özürlü olan anneniz adına ÖTV istisnası uygulanarak satın alınan ... ... plakalı aracın, annenizin 02.10.2012 tarihinde vefat etmesi üzerine varislerine intikal ettiği, ayrıca muris ( ... ) adına ... bulunan mevduat hesabında ölüm tarihi itibariyle 3,30.-TL hesap bakiyesinin bulunduğu, söz konusu bakiye tutarın veraset intikal vergisi beyanına da  dahil edilmediği anlaşılmıştır.

            Bu itibarla, terekenin birden fazla maldan ibaret olduğunu belgelendirmek amacıyla ibraz ettiğiniz annenize ait banka hesap özetinde yer alan cüzi tutar, "birden fazla mal veya hak" kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, söz konusu aracın miras hisselerinin tarafınıza devredilmesinin, (kendi miras hissenize karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesine imkân bulunmamaktadır.

            Buna göre, 02.10.2012 tarihinde vefat eden annenizden varislerine intikal eden terekenin ... plaka numaralı araçtan ibaret olması nedeniyle, söz konusu aracın miras hisselerinin diğer mirasçıların feragatine istinaden tarafınıza devredilmesi işleminde, kendi miras hissenize karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

              Bilgi edinilmesini rica ederim.  

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.