Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
8704.10.10.11.00 GTİP No.lu damperli aracın ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

Sayı

:

64597866-135[1-2013]-47

19/03/2013

Konu

:

8704.10.10.11.00 GTİP No.lu damperli aracın ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, karayolu şebekesi dışında sadece şantiyelerde kullanılmak üzere üçüncü şahıslara satılmak için ithal edilen GTİP numarası 8704.10.10.11.00 olan damperli aracın ÖTV'ye tabi olup olmadığı tabi ise uygulanacak oranın ne olacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1. maddesine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabı, kayıt ve tescile tabi olmayanların ithali veya imalatçıları tarafından teslimi ÖTV'nin konusuna girmektedir.

            Kanunun 2/1-c maddesinde kayıt ve tescil deyiminin, motorlu taşıtların ilgili mevzuat gereğince trafik, belediye, liman ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce tutulan sivil hava vasıtaları siciline yapılan kayıt ve tescilini ifade ettiği hükme bağlanmış olup, konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (1.2.1.) bölümünde, ÖTV Kanununun 1. maddesinde geçen "kayıt ve tescile tabi olanlar" ifadesinin kara taşıtları için 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilmesi zorunlu olan araçları kapsadığı belirtilmiştir.

            Ayrıca, mezkur Kanuna ekli (II) sayılı listeye göre, 87.04 tarife pozisyonu kapsamındaki araçlardan sadece kayıt ve tescile tabi olan araçlar ÖTV'ye tabi olup, bu kapsamdaki araçlardan;

            - Azami yüklü kütlesi 4700 kilogramı geçmeyip sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olanlar ( kapalı kasalı olmayanlardan motor silindir hacmi 3200 cm³'ü geçmeyenler hariç)

             Motor silindir hacmi 3000 cm³'ü geçmeyenler                                                          % 10

             Motor silindir hacmi 3000 cm³'ü geçip 4000 cm³'ü geçmeyenler                          % 52

             Motor silindir hacmi 4000 cm³'ü geçenler                                                            % 75

             Sadece elektrik motorlu olanlar

             Motor gücü 85 kW'ı geçmeyenler                                                                        % 10

             Motor gücü 85 kW'ı geçen fakat 120 kW'ı geçmeyenler                                      % 52

             Motor gücü 120 kW'ı geçenler                                                                                % 75

            - Kapalı kasalı olup istiap haddi 620 kilogramın altında olanlar

            Sadece elektrik motorlu olanlar                                                                               % 10

            Diğerleri                                                                                                                   % 10

            - Diğerleri

             Sadece elektrik motorlu olanlar                                                                              % 4

            Diğerleri                                                                                                                   % 4

            oranında ÖTV'ye tabi bulunmaktadır.

            Buna göre, firmanızca satılmak üzere ithalatı gerçekleştirilecek olan 8704.10.10.11.00 GTİP numaralı damperli aracın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, trafik tescil kuruluşlarınca tescil edilmesi zorunlu olan araçlardan olması durumunda ilk iktisabı % 4 oranında ÖTV'ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.