Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhraç edilen mallara ait GTİP numaralarının tespitinde Gümrük Genelgesine göre işlem yapılıp yapılmayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 8-442

19/03/2013

Konu

:

İhraç edilen mallara ait GTİP numaralarının tespitinde Gümrük Genelgesine göre işlem yapılıp yapılmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; yurt dışına ihraç edilen ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malların aynı zamanda yurt içinde teslim edilmesi halinde G.T.İ.P. tespiti için gümrük beyannamesinin tevsik edici belge olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            5/1/2012 tarihli ve ÖTV-1/2012-1 sayılı 16 Sıra No.lu ÖTV Sirkülerinde, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi  Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan imal edilen malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine yaptırılarak, bu birimlerden alınan yazıların sirkülerde belirtilen uygulamalara ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca istenecek bilgiler kapsamında düzenlenmesi gereken Yeminli Mali Müşavir (YMM) üretim tasdik raporlarına tevsik edici belge olarak eklenmesi uygun görülmüş olup bahse konu malların G.T.İ.P. numaraları tespitlerine ilişkin yazıları içermeyen raporların işleme konulmayacağı ifade edilmiştir.

            Diğer taraftan, 16 Sıra No.lu ÖTV Sirküleri kapsamında G.T.İ.P. tespitinin Gümrük İdarelerince yapılmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün 28/3/2012 tarihli ve 2012/8 sayılı Genelgesi uyarınca, bahse konu sirküler kapsamında üretime konu malların ihraç edilmiş olması halinde, ilgili ihracat beyannamesinde idarece onaylanan bir G.T.İ.P. bulunduğundan yeniden G.T.İ.P. tespiti talebinde bulunulmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla imal edilerek yurt içinde teslimi yapılan malların bir kısmının ihraç edilmiş olması halinde ülkemizde G.T.İ.P. tespiti yapmak konusunda yetkili resmi kurum olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığının söz konusu Genelgesi uyarınca işlem yapılması gerekmektedir.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler çerçevesinde, ibraz edilen YMM üretim tasdik raporunun vergi dairesine ibraz tarihinin ihracat beyannamesinin tarihinden sonraki bir tarih olması halinde, ihracat beyannamesinin YMM üretim tasdik raporu için tevsik edici belge olarak kabul edilmesinde yasal açıdan herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.