Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
EPDK'nın 22/12/2011 tarih ve 3572-12 sayılı Kurul Kararına istinaden yayımlanan denizcilik yakıtlarının 2003/5868 sayılı BKK kapsamında ÖTV'siz deniz yakıtı olarak teslim edilip edilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

93767041-ÖTV-2012/1-38

22/03/2013

Konu

:

EPDK'nın 22/12/2011 tarih ve 3572-12 sayılı Kurul Kararına istinaden yayımlanan denizcilik yakıtlarının 2003/5868 sayılı BKK kapsamında ÖTV'siz deniz yakıtı olarak teslim edilip edilmeyeceği

 

         

            İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 22/12/2011 tarih ve 3572-12 sayılı "Ham Petrol, Akaryakıt, İhrakiye, Madeni Yağ, Baz Yağ ve Petrolle İlişkili Maddelere Dair Karar"ında yer alan malların G.T.İ.P. numaraları ile ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların G.T.İ.P. numaralarının farklı olması nedeniyle oluşan uyumsuzlukta ÖTV'ye ilişkin yükümlülüklerin nasıl yerine getirileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün sorulduğu anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1 inci maddesinin 2 nci fıkrasında Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu ve bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin ÖTV Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmediği, Kanuna ekli listelerdeki malların tarife numaralarında veya tanımlarındaki değişikliğin mahiyetini, Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan değişikliklere bağlı olarak açıklamaya Maliye Bakanlığı'nın yetkili olduğu ifade edilmiştir.

            Bu hüküm çerçevesinde, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan bir malın G.T.İ.P. numarasının veya tanımının değiştirilmek ya da ortadan kaldırılmak suretiyle başka bir G.T.İ.P. numarasına taşınması veya bu mal için yeni G.T.İ.P. numarası/numaraları ihdas edilmesi halinde; ÖTV Kanununda ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları ile ÖTV Genel Tebliğleri açısından uygulamada herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

            ÖTV Kanununa ekli  (I) sayılı listede yer alan malların G.T.İ.P.  numaraları son olarak 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 87 nci maddesi ile yeniden belirlenmiştir.

            Buna göre söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği 25/2/2011 tarihinden sonraki tarihlerde G.T.İ.P. numaralarında yapılan değişiklikler, ÖTV Kanununa ekli listelerde yer alan mallar için bu Kanunda değişiklik yapılmadığı sürece bu malların vergilendirilmesini etkilemeyecek ve bahse konu malların teslimlerinde ÖTV Kanunu, Bakanlar Kurulu Kararları ve ÖTV Genel Tebliğlerinde belirlenen uygulamalar çerçevesinde işlem yapılacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim. 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.