Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Binek otomobilin ilk iktisabında mavi kart sahibi vatandaşların ÖTV ve KDV İstisnası hk. PDF Yazdır e-Posta
03 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[ÖTV-Md-10-02]-42

03/04/2013

Konu

:

Binek otomobilin ilk iktisabında mavi kart sahibi vatandaşların ÖTV ve KDV İstisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, mavi kartlı Alman vatandaşı olduğunuz ve bir adet kullanılmamış binek otomobil aldığınız takdirde katma değer ve özel tüketim vergisi alınıp alınmayacağı hususunda  Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununda, mavi kart sahibi olup Türkiye'de eğitim gören kişilere yönelik özel bir istisna düzenlemesi bulunmamaktadır.

            Ayrıca KDV Kanununun 19 uncu ve  ÖTV Kanununun 10 uncu maddelerinde,  diğer kanunlardaki vergi muaflık ve istisna hükümlerinin bu vergiler bakımından geçersiz  olduğu, söz konusu vergi uygulamalarına ilişkin istisnaların ancak bu Kanunlara hüküm eklenmek veya bu Kanunlarda değişiklik yapılmak suretiyle düzenleneceği yönünde hükümlere yer verilmiştir.

            Buna göre, kullanılmamış binek otomobili alımınız genel hükümler çerçevesinde ÖTV ve KDV'ye tabi olacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.