Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından alınan sağlık raporu ile kullanmak üzere araç ithalinde istisnadan yararlanılıp yararlanılamayacağı hk. PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2013

 

T.C.

KIRŞEHİR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

66491453-013-8

15/04/2013

Konu

:

Yurtdışından alınan sağlık raporu ile kullanmak üzere araç ithalinde istisnadan yararlanılıp yararlanılamayacağı hakkında

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, özürlü olduğunuz ve yurt dışından otomobil almak istediğiniz belirtilerek, yurt dışından almış olduğunuz ve bir örneği form ekinde ibraz edilen (sağlık raporu olduğu belirtilen yabancı dilde düzenlenen) belgeye istinaden özel tüketim vergisi istisnasından faydalanıp faydalanamayacağınız hususunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi tutulmuştur. Aynı Kanunun 2. maddesinin 1. fıkrasının (b) bendinde, ilk iktisap deyiminin; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

            Bununla birlikte, mezkur Kanunun (7/2) maddesine göre, (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan;

            a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından,

            b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından,

            beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir. Bu istisna düzenlemesi ile ilgili açıklamalara 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin "Malul ve Engelliler Tarafından Bizzat Kullanmak Amacıyla İlk İktisabı Yapılan Araçlarda İstisna Uygulaması" başlıklı (7.2.1.) bölümünde ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinde yer verilmiş olup, Kanunun 7/2. maddesinde düzenlenen istisnadan yararlanmanın koşulları ve ibraz edilmesi zorunlu belgeler arasında yer alan raporun "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporu olması gerekmektedir.

            Öte yandan, aynı Kanunun (7/6) maddesinde ise, Gümrük Kanununun 167. maddesi [(5)numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç] kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithalinin ÖTV'den de istisna olacağı; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 167. maddesinin 1. fıkrasının 12 numaralı bendinde, özürlülerin kullanımına mahsus özel tertibatlı araçların gümrük vergilerinden muaf olarak ithal edilebileceği hükme bağlanmıştır.

            Buna göre;

            - Yurtdışında yapılan araç alımları ÖTV'nin konusuna girmemektedir.

            - Yurtdışında alınan araçlardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabidir.

            -  Malul ve engelliler tarafından yurt dışında satın alınan ve kullanılmak üzere ithal edilmek istenen aracın Kanunun 7/6. maddesi kapsamında ÖTV'den istisna olarak ithal edilmek istenmesi halinde, hangi koşulların sağlanması ve belgelerin ibraz edilmesi gerektiği konusunda bilgi almak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına (Gümrükler Genel Müdürlüğü) başvurmanız gerekmektedir.

             - ÖTV Kanununun 7/2. maddesinde belirtilen araçların aynı madde kapsamında ÖTV'siz olarak ilk iktisabının yapılabilmesi için ise, bahsi geçen Genel Tebliğ ve Sirkülerde belirtilen diğer koşullarla birlikte, "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümleri uyarınca yetkili sağlık kuruluşlarından alınan sağlık kurulu raporunun aslının veya noter onaylı örneğinin ibrazı şart koşulduğundan, söz konusu istisnadan özelge talep formu ekinde bir örneği gönderilen raporun ibraz edilmesi suretiyle yararlanmanız mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.