Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Akümülatörün ÖTV ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-577

16/04/2013

Konu

:

Akümülatörün ÖTV ye tabi olup olmadığı

 

         

 

            İlgi de kayıtlı özelge talep formu ve ekleri incelenmiş olup, ithali gerçekleştirilmiş olan sulu tip otomobil akümülatörlerinin (elektrik motorlu araçların motorunu çalıştıran cinsten olmayan) ÖTV'ye tabi olup olmadığı konusunda bilgi verilmesi talep edilmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (c) bendinde; bu Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal  ya da inşa edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu, 1/2 nci maddesinde ise Kanuna ekli  listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu hükme bağlanmıştır.

            Kanunun 4/1-a maddesinde ise; özel tüketim vergisinin mükellefinin Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler olduğu açıklanmıştır.

            Aynı Kanunun 12 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasında; Kanuna ekli listelerde yer alan mallardan karşılarında belirlenin tutar ve oranlarda ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır.

            Diğer taraftan, Kanuna ekli IV sayılı listeye 6322 sayılı kanunun 31. maddesiyle "85.07 Elektrik akümülatörleri (bunların separatörleri dahil) (kare veya dikdörtgen şeklinde olsun olmasın) (yalnız elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanlar)" sırası eklenmek suretiyle, 85.07 GTİP numarası kapsamındaki akümülatörlerden yalnızca elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanların ithalatı ve imal veya inşa edenler tarafından teslimi 15/6/2012 tarihinden itibaren ÖTV kapsamına alınmıştır.

            Buna göre, ilgi de kayıtlı özelge talep formunuz ekinde ibraz edilen gümrük beyannamesi ile ithalini yapmış olduğunuz ve 85.07 GTİP pozisyonunda yer alan akümülatörlerin, elektirik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştıran cinsten akümülatörler olmaması halinde ÖTV'ye tabi olmayacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.