Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şasi kamyon üzerine yapılan tanker, sarnıç, mikser tadilatında ek ÖTV tarhiyatı hk. PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAHRAMANMARAŞ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

47285862-135[01-10/2012-17]-4

16/04/2013

Konu

:

Şasi kamyon üzerine yapılan tanker, sarnıç, mikser tadilatında ek ÖTV tarhiyatı hakkında.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçeniz eki özelge talep formunuzda; Başkanlığımız ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında motorlu araç ticaretinden dolayı mükellefiyetinizin bulunduğu, şirketinizce, 87.04 G.T.İ.P. Numaralı çıplak şaseli kamyonlara, kayıt ve tescil ettirilmeden önce ahşap kasa eklenerek (damper), sarnıç eklenerek (tanker) ya da çimento karıştırıcı eklenerek mikser ya da vinç haline getirildiği, bu üst yapılı araçların hangileri için ÖTV farkı ödeneceği veya ödenmeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğü belirtilerek, konu hakkında Başkanlığımızdan özelge talep edilmektedir.

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/1-b maddesi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı ÖTV'ye tabi tutulmuştur. Aynı Kanunun 2/1-b maddesinde ilk iktisap ifadesi; (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithali, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dâhil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabı, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanması, aktife alınması veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesi olarak tanımlanmıştır. Kanunun 2/1-d maddesinde de; motorlu araç ticareti yapanlar; kayıt ve tescile tabi araçları satmak üzere imal ve inşa edenler, fabrika, ana bayii, bölge bayii, bayi, yetkili satıcı ve acenteler ile Maliye Bakanlığınca bu nitelikte oldukları tespit edilenler olarak tanımlanmıştır.

Ayrıca, 1 Seri No'lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.1.) bölümünde, kayıt ve tescile tabi bir aracı satın alıp, kayıt ve tescil ettirmeksizin üzerinde tadilat veya ek imalat yapmak veya yaptırmak suretiyle kayıt ve tescile tabi bir başka araç imal edenlerin, ÖTV mükellefi olarak söz konusu araçları ilk iktisap kapsamında teslim etmesi, kullanmaya başlaması, aktife alması veya adına kayıt ve tescil ettirmesi işleminde vergi beyan edecekleri belirtilmekte olup, bu uygulama, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçların kayıt ve tescilinden önce yapılan tadilat sonucu ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre tarklı bir tarife pozisyonunda yer alan veya ilk iktisabı farklı ÖTV oranına tabi araçlar için geçerli bulunmaktadır.  

Bahse konu uygulamaya göre, 87.04 tarife pozisyonundaki şasi (kasasız) kamyonlar üzerinde yapılacak tadilat neticesinde aracın tarife pozisyonunda veya ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listeye göre aynı G.T.İ.P. numarasında yer almakla birlikte tabi olduğu ÖTV oranında bir değişiklik olması halinde, bu şekilde imal edilen araçların ilk iktisap kapsamında teslimi, aktife alınması, kullanılmaya başlanması veya kayıt tescil edilmesinden önce, 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (15.3.1) bölümünde belirtildiği şekilde ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, 87.04 tarife pozisyonundan ilk iktisabı yapılan şasi kamyona kayıt ve tescil işleminden önce ahşap veya çelik kasa (damper) veya sarnıç monte edilmesi şeklinde yapılan tadilat aracın tarife pozisyonunda veya tabi tutulduğu vergi oranında bir değişikliğe yol açmadığından söz konusu tadilat işleminden dolayı ilave ÖTV beyanı ve ödemesi yapılmayacak, ancak bahsi geçen şasi kamyonun kayıt ve tescilinden önce tadilat yaptırılarak 87.05 tarife pozisyonunda yer alan çimento karıştırıcı (mikser) ya da vinç haline dönüştürülmesi halinde ise 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (15.3.1) bölümünde belirtildiği şekilde ÖTV beyanı ve ödemesi yapılacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.