Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kayıt ve tescil edilmeksizin iade edilen araç için ödenen ÖTV'nin alıcıya iade edildiğine dair tutanağın ibraz edilememesi halinde ÖTV düzeltmesi hk. PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

37538499-135[15-2012/6]-1

18/04/2013

Konu

:

Kayıt ve tescil edilmeksizin iade edilen araç için ödenen ÖTV'nin alıcıya iade edildiğine dair tutanağın ibraz edilememesi halinde ÖTV düzeltmesi hakkında.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile; ..... isimli şahsa ilk iktisap kapsamında araç satışı yapıldığı ve tahakkuk eden ÖTV'nin ödendiği, şahsın aracı almaktan vazgeçerek trafikte kayıt ve tescil işlemini yaptırmadığı, faturanın iptal edildiği ve araç bedeli ile ödenen verginin bankaya iade edildiği ancak aracı alan müşteriye ulaşılamadığı, bu nedenle ÖTV işlemlerinin iptal edilemediği ve aracın Maliye kayıtlarında şahıs adına kayıtlı göründüğü belirtilerek, ÖTV'nin tarafınıza iade edilip edilemeyeceği veya aracın başka bir alıcıya ÖTV'li veya ÖTV'siz satılıp satılamayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tâbi olan malların kayıt ve tescil edildikten sonra iade edilmesi hali hariç, malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya diğer nedenlerle matrahta değişiklik vuku bulduğu ya da yersiz veya fazla vergi hesaplandığı hallerde vergiye tâbi işlemleri yapmış olan mükelleflerin bunlarla ilgili borçlandıkları ya da ödedikleri vergiler için değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve meydana geldiği dönem içinde düzeltme yapabilirler, bu vergiden mahsup edebilirler veya iade talebinde bulunabilirler. (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi olan mallar için dönem şartı aranmayacaktır. Şu kadar ki, iade olunan malların fiilen işletmeye girmiş olması, yersiz veya fazla ödenen verginin alıcıya iade edilmesi ve bu işlemlerin defter kayıtları, belgeler ile beyannamede gösterilmesi şarttır.

            Konuyla ilgili olarak 14 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değiştirilen 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin "15.1.1.1 Kayıt ve Tescilden Önce Düzeltme" bölümünde açıklandığı üzere, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi malların ilk iktisabından sonra, kayıt ve tescil edilmeksizin iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi sebebiyle düzeltme ve iade talep edilmesi durumunda, iadenin 4077 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılması şartı bulunmamaktadır.

            Bu durumda;

            -Aracın iptal edilen satış faturasının birinci nüshasının ve aracın alıcıya teslim edildikten sonra iade edilmesi halinde, iade edilen aracın işletme aktifine girdiğine dair yasal defter kaydının tespiti,

             -ÖTV'nin alıcıdan tahsil edilmediğine, tahsil edilmişse iade edildiğine dair alıcının kimlik, adres ve telefon bilgilerinin yer aldığı alıcı tarafından da imzalanmış olan tutanak,

             -Mükellefin düzeltme ve iade talebini belirten dilekçe,

            mükellefin vergi beyanında bulunduğu vergi dairesine verilecektir. Vergi dairesi tarafından, düzeltilmesi veya iadesi talep edilen verginin ödendiği sorgulanmak suretiyle düzeltme veya iade talebi yerine getirilecektir.

            İlgide kayıtlı başvurunuzdan, satışını yapmış olduğunuz aracın müşterinin aracı almaktan vazgeçmesi nedeniyle satışın gerçekleşmediği, tarafınızdan araç bedelinin ÖTV dahil tutarınının yasal faiziyle birlikte kredi veren bankaya iade edildiği ancak, alıcıya ulaşılamadığı için ÖTV'nin alıcıdan tahsil edilmediğine veya tahsil edildiyse iade edildiğine dair tutanağın ibraz edilemediği anlaşılmıştır. Dolayısıyla, söz konusu tutanağın ibraz edilememesi ve mevcut mevzuat uyarınca da söz konusu tutanak  olmaksızın iade talebinin karşılanamaması hususları dikkate alınmak suretiyle, konu ile ilgili olarak başvurunuz üzerine yaptırılacak vergi incelemesi sonucunda düzenlenecek rapor doğrultusunda işlem tesis edilmesi uygun görülmüştür.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.