Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlk iktisabında ÖTV istisnası uygulanarak satın alınan aracın, 5 yıllık süre dolmadan, engelli bir kişiye satılması halinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

46480499-135[2012/134]-43

19/04/2013

Konu

:

İlk iktisabında ÖTV istisnası uygulanarak satın alınan aracın, 5 yıllık süre dolmadan, engelli bir kişiye satılması halinde ÖTV ödenip ödenmeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ilk iktisabında ÖTV'siz olarak almış olduğunuz aracı, ÖTV muafiyeti bulunan özürlü bir kişiye ÖTV ödemeden devrinin mümkün olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun "Verginin Konusu" başlıklı 1/b maddesine göre, bu Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabı bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisine tabidir.

             ÖTV Kanununun 2/b maddesinde ilk iktisap, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan Türkiye'de kayıt ve tescil edilmemiş olanların kullanılmak üzere ithalini, müzayede yoluyla veya kayıt ve tescil edilmiş olsa dahi 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre iade edilenler de dahil motorlu araç ticareti yapanlardan iktisabını, motorlu araç ticareti yapanlar tarafından kullanılmaya başlanmasını, aktife alınmasını veya adlarına kayıt ve tescil ettirilmesini ifade etmektedir.      

            Aynı Kanunun 7/2 nci maddesinde ise Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan;

            a) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, sakatlık derecesi  % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler tarafından,

            b) 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından,

           

            beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Diğer taraftan, yine aynı Kanunun 15/2 nci maddesinin (a) bendi ile Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olan ve ilk iktisabında istisna uygulanan malların, veraset yoluyla intikaller hariç istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisaptaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden bu tarihte ÖTV alınacağı hükme bağlanmıştır. Kanunun 7/2 nci maddesi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmayacaktır.

            Kanunun 7/2 ve 15/2 maddeleri uygulamalarına ilişkin açıklamalara, 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin muhtelif Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğleriyle değişik (7.2) ve (15.2) bölümlerinde yer verilmiştir. Ayrıca, 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinde de söz konusu uygulamalara ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

            Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde, kayıt ve tescile tabi olan ve ilk iktisabında istisna uygulanan araçların, Kanunun 7/2 maddesi uygulamasından yaralanılması için aranan şartları sağlayan özürlülere devrinde söz konusu madde kapsamında işlem tesis edilmesi mümkün bulunmaktadır.

            Buna göre, özelge talep formunuz ve eklerinden anlaşıldığı üzere %90 ve üzeri sakatlık nedeniyle ilk iktisabında Kanunun 7/2-a maddesi kapsamında istisnadan yararlanılarak satın alınan aracın, ilk iktisabından itibaren 5 yıllık süre geçmeden özürlü bir kişiye satışında ÖTV doğmaması için alıcının,  Kanunun 7/2 nci maddesi ile 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği ve 12 Sıra No.lu Özel Tüketim Vergisi Sirkülerinde belirlenen şartları sağlaması gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.