Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Forkliftlerde kullanılmak üzere üretilen akümülatörlerin ÖTV'ye tabi olup olmadığı hk. PDF Yazdır e-Posta
26 Nisan 2013

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-619

26/04/2013

Konu

:

Forkliftlerde kullanılmak üzere üretilen akümülatörlerin ÖTV'ye tabi olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Firmanız tarafından forkliftlerde kullanılmak üzere üretimi yapılan akümülatörlerin, 6322 sayılı Kanununun 31. maddesi uyarınca  4760 sayılı ÖTV Kanununun  (IV) sayılı listesine eklenmiş  olan elektrik akümülatörlerle aynı kapsamda olup olmadığı hakkında görüş talep edilmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun ;

            - 1/1-c  maddesinde, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatı veya imal edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi olduğu,

            - 1/2. maddesinde Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu,

            - 4/1-a maddesinde,  vergi  mükellefinin, Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler  ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu,

            - 12/1. maddesinde ÖTV'nin, bu Kanuna ekli listelerde yer alan malların karşılarında gösterilen tutar ve/veya oranlarda alınacağı,

             hükme bağlanmıştır.

            Öte yandan 15/6/2012 tarih ve 28324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6322 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 31. maddesi ile ÖTV Kanununa ekli (IV) sayılı listeye parantez içi hükümle 85.07 tarife pozisyonunda yer alan elektrik akümülatörlerinden (bunların separatörleri dahil) (kare veya dikdörtgen şeklinde olsun olmasın) yalnız elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanları % 3 oranında vergilendirilmek suretiyle ÖTV kapsamına dahil edilmiş olup, 85.07 tarife pozisyonunda yer almakla birlikte elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanlar haricindeki elektrik akümülatörleri ÖTV kapsamında bulunmamaktadır.   

          Kanuna ekli listelerdeki diğer mallarda olduğu gibi, (IV) sayılı listedeki malların da hangi G.T.İ.P. numarasında yer aldığının, G.T.İ.P. numaralarının belirlenmesi konusunda tek yetkili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından belirlenmesi gerekmekte olup, konuya ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğünden alınan 6.1.2009 tarih ve B.02.1.GÜM.0.06.11.00.162.01.17-30537 sayılı yazıda, "4458 sayılı Gümrük Kanununun 8 ve 9. maddeleri uyarınca G.T.İ.P. tespitine yönelik olarak yükümlülerin bilgi taleplerinin 13.3.2008 tarihli 26815 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca Bağlayıcı Tarife Bilgisi veya 11 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliği (Tarife) uyarınca tarife bilgi talebi şeklinde Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yapılması gerektiği, bu itibarla Başkanlığımıza intikal eden ve esası G.T.İ.P. tespitine yönelik olan yükümlü taleplerinin öncelikle G.T.İ.P. tespiti için anılan Tebliğler uyarınca Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine yönlendirilmesinin önem arz ettiği" belirtilmiştir.

            Buna göre, özelge talep formunuzda  belirtilen araçta kullanılmak üzere üretilen akümülatörlerin 85.07 tarife pozisyonundaki elektrik motorlu taşıt araçlarının  motorunu çalıştırmaya mahsus olanlar kapsamında olup olmadığının  Firmanız tarafından ilgili Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine başvurmak  suretiyle tespit ettirilmesi gerekmektedir. Bu tespit sonucunda Firmanız tarafından imal edildiği  belirtilen akümülatörlerin, 85.07 tarife pozisyonunda yer alan ve yalnız  elektrik motorlu taşıt araçlarının motorunu çalıştırmaya mahsus olanlar kapsamında olduğunun belirlenmesi  halinde, bunların tesliminde % 3 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.