Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Okey Takozunun ÖTV'ye Tabi Olup Olmadığı Hk. PDF Yazdır e-Posta
14 Mayıs 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

SAKARYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

41931384-135[1-2013-3]-18

14/05/2013

Konu

:

Okey Takozunun ÖTV'ye Tabi Olup Olmadığı Hakkında

 

         

   İlgide kayıtlı özelge talep formu ile; işletmenizin çeşitli ağaç ürünlerini (kayın, köknar v.b.) alarak bunları çeşitli işlemlerden geçirdiğini ve okey takozu ürettiğini, söz konusu okey takozlarını okey takımı olarak sattığını, ürünlerinizi sattığınız firmanın okey takozlarını paketleyip okey taşlarını da  koyduktan sonra satışını yaptığını belirterek, ürettiğiniz okey takozunun özel tüketim vergisine tabi olup olmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.      

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendinde, bu Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki malların ithalatının veya imal edenler tarafından tesliminin bir defaya mahsus olmak üzere Özel Tüketim Vergisine tabi olduğu, 2 nci fıkrasında Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalar olduğu, bu malların tarife numaralarında veya tanımlarında bu Kanuna ekli listeler dışında yapılacak değişikliklerin Özel Tüketim Vergisi Kanununun uygulanmasında hüküm ifade etmeyeceği, Kanunun 3 üncü maddesinin (a) bendinde vergiyi doğuran olayın malın teslimi anında meydana geldiği, 4 üncü maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinde ise Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki mallar bakımından ÖTV mükellefinin bu listedeki malları imal veya ithal edenler olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Kanuna ekli (IV) sayılı listedeki 95.04 numaralı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda (GTİP) "Lunaparklar benzeri yerler için oyun eşyası, tilt makinası, bilardo, kumarhane oyunları için özel masalar, salon veya masa oyunları ve otomatik bowling oyun ekipmanları dahil" (25/02/2011 tarih ve 27857 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6111 sayılı Kanunun 87. maddesiyle yapılan değişiklikten önce, "Eğlence merkezleri için oyun eşyası, tilt makinası, bilardo, kumarhane oyunları için özel masalar dahil salon veya masa oyunları ve otomatik bowling oyun ekipmanları") yer almakta olup, okey, tavla, satranç, kızma birader, tombala vb. mallar da bu GTİP numarası kapsamında işlem görmektedir.

            Buna göre, okey oyun ekipmanları 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listenin 95.04 tarife pozisyonu kapsamında olup, bunların takım halinde veya okey takozu (istekası), okey taşları, zar vs. şeklinde münferit olarak ithali ve imalatçıları tarafından teslimi ÖTV'ye tabi olduğundan, firmanız tarafından üretilen okey takozlarının tesliminde %20 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.