Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

37009108-135[12.Md.-2013-273]-64

04/07/2013

Konu

:

Gümrük İdaresince Alınan Teminatın Çözümü.

 

         

     İlgide kayıtlı özelge talebinizin incelenmesinden, firmanızın 27/11/2012 tarihinde (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2710.19.99.00.22 G.T.İ.P. numaralı malı ithal ederek (I) sayılı listede yer almayan 3811.21.00.90.00 G.T.İ.P. numaralı malın imalinde kullandığı ve ilgili vergilendirme döneminde bu üretime konu ÖTV tutarının beyan edilip ödenmesi sebebiyle ithalat sırasında gümrük idaresine verilen teminatın çözümü işlemlerinin yerine getirilmesini talep ettiği fakat bağlı bulunulan vergi dairesi müdürlüğünce söz konusu üretime ilişkin olarak YMM raporu verilip verilmeyeceği konusunda tereddüt hasıl olduğundan talebinizin karşılanmadığı ve konuya ilişkin görüşümüzün istendiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tabi tutulmuş, 3 üncü maddesinde (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olayın, yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana geleceği hükme bağlanmış, 2/3-a maddesinde ise, vergiye tabi malların, vergiye tabi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim hükmünde olduğu belirtilmiştir.

            ÖTV Kanununun 16/4 üncü maddesi hükmünce (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır. Teminatın alımı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar bu maddenin verdiği yetkiye istinaden genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (16.3.) ve bu Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.4.) bölümünde yer almaktadır.

            Bu itibarla, ilgide kayıtlı özelge talebinizde bahsi geçen ve doğrudan ithal edildiği anlaşılan (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan malın; (I) sayılı listeye dâhil olmayan 3811.21.00.90.00 G.T.İ.P. numaralı malın imalinde kullanılması, ÖTV Kanununun 2/3-a maddesi uyarınca teslim sayılacağından, firmanız tarafından imalatta kullanılan malların ilgili dönemde vergisinin beyan edilerek ödenmesi üzerine bu malların ithalatı sırasında gümrük idaresince alınan teminatın çözümü işlemlerinin 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.4./j) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde yerine getirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.