Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelindeki malların bu listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılarak ithalinde, gümrük idaresine talep ve taahhütnamenin (EK-14) verilip verilmeyeceği hk. PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2013

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

21152195-135-397

04/07/2013

Konu

:

(I) Sayılı Listenin (B) Cetvelindeki malların bu listeye dâhil olmayan malların imalinde kullanılarak ithalinde, gümrük idaresine talep ve taahhütnamenin (EK-14) verilip verilmeyeceği

 

         

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan bazı malların ithal edilmek suretiyle firmanız tarafından tecil-terkin sistemi kapsamında (I) sayılı liste dışında yer alan petrokimyasal ürünlerin imalatında kullanıldığı,  08.10.2012 tarih ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı öncesinde bu malların ithali sırasında gümrük idaresine teminat ile Talep ve Taahhütname (EK-14) verildiği, bahsedilen Bakanlar Kurulu Kararı sonrasında ise bahsi geçen idareye (EK-14) verilip verilmeyeceği hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanununun 1 inci maddesinde bu Kanuna ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dâhil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışı bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV'ye tâbi tutulmuştur. Söz konusu Kanunun 2/1-e maddesinde teslim tanımlanmış, 2/3-a maddesinde ise vergiye  tâbi  malların,  vergiye  tâbi  olan  malların  imali  dışında  her  ne suretle  olursa  olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayılacağı hükme bağlanmıştır. Kanunun 3 üncü maddesine göre, (I) sayılı listede yer alan mallar için vergiyi doğuran olay yurt içi teslimlerde veya teslim sayılan hallerde meydana gelmekte olup, bu malların ithali sırasında ÖTV açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmemektedir.

            Diğer yandan, Kanunun 16/4 üncü maddesi hükmünce, (I) sayılı listedeki malların ithalinde ödenecek ÖTV' ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınmaktadır. Teminatın alımı ve çözümüne ilişkin usul ve esaslara yönelik açıklamalar genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.3.) ve bu Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.4.) bölümünde yer almaktadır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.3.) bölümünde yer alan açıklamalar uyarınca; (I) sayılı listenin (B) cetvelindeki malların  ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi uyarınca tecil-terkin uygulaması kapsamında imalatta kullanılmak üzere doğrudan ithali veya bu uygulama kapsamında kullanacak imalatçılara teslim edilmek şartıyla ithalinde, düzenlenen Tebliğ ekindeki (EK:14) "Talep ve Taahhütname" nin gümrük idaresine verileceği belirtilmiş olmasına rağmen ÖTV Kanununun 8/1 inci maddesi ile düzenlenen tecil-terkin uygulamasına 8/10/2012 tarihli ve 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 4 üncü maddesi ile son verilmiş ve iade sistemine geçilmiştir.

            Bu bağlamda, 2012/3792 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının yürürlük tarihi olan 9/10/2012 tarihinden itibaren ithal edilecek  (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar için  gümrük idaresine (EK-14) "Talep ve Taahhütname"nin  verilmeyeceği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.