Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalinde gümrük idaresince alınan teminatın çözümü hk. PDF Yazdır e-Posta
08 Temmuz 2013

  

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

64597866-135[16-2013]-91

08/07/2013

Konu

:

ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların ithalinde gümrük idaresince alınan teminatın çözümü

 

         

        İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.4./ı) bölümünde yapılan değişiklik sonrasında 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallardan 2710.19.99.00.98 G.T.İ.P. no.lu baz yağın ithal edilerek madeni yağ ürünlerinin imalatında kullanılması halinde ithal baz yağına ilişkin olarak gümrük idaresine verilen teminat mektubunun yeminli mali müşavir (YMM) raporuna istinaden çözülüp çözülmeyeceği hususu ile 3811.21.00.10.00 G.T.İ.P. no.lu müstahzar katkılar ile 2710.19.99.00.98 G.T.İ.P. no.lu baz yağların ithal edilerek ÖTV tutarı daha düşük olan madeni yağların imalatında kullanılması durumunda ithal baz yağ ve müstahzar katkılara ilişkin olarak gümrük idaresine verilen teminat mektubunun yine YMM raporuna istinaden çözülüp çözülmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşününün talep edildiği anlaşılmaktadır.

           4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde; ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların ithalatçıları veya rafineriler dahil imal edenler tarafından teslimi ile ÖTV uygulanmadan önce müzayede yoluyla satışının bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV' ye tâbi olduğu, 2/3-a maddesinde; vergiye tâbi malların, vergiye tâbi olan malların imali dışında her ne suretle olursa olsun kullanılması, sarfı, işletmeden çekilmesi  veya işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesinin teslim sayıldığı hüküm altına alınmıştır.

            Kanunun, "Mükellef ve Vergi Sorumlusu" başlıklı 4 üncü maddesinde; ÖTV' nin mükellefinin bu Kanuna ekli; (I) sayılı listedeki malları imal veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler olduğu, 16/4 üncü maddesinde ise; (I) sayılı listedeki malların ithalinde, ödenecek ÖTV'ye karşılık olmak üzere türü, tutarı ve çözümüne ilişkin usul ve esasları Maliye Bakanlığınca belirlenmek suretiyle teminat alınacağı, hükme bağlanmıştır.

            Söz konusu teminatın nasıl alınacağına ilişkin usul ve esaslar genel olarak 1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin 21 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleri ile değişik (16.3.) bölümünde, nasıl çözüleceğine ilişkin usul ve esaslar ise aynı Tebliğe 9 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile eklenen ve 25 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği ile değişik (16.4.) bölümü ile 19 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (6.) bölümünde açıklanmıştır.

            1 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinin (16.4./ı) bölümünde; ithal edilen malların, vergiye tabi bir başka malın imalinde kullanılması halinde, bu işlemde Kanunun 2/3-a maddesi uyarınca ÖTV uygulanmayacağı, mükellefin bu şekilde imal ettiği malları tesliminde ÖTV beyan etmesi ve vergi dairesinden (EK:12) bilgi formunu düzenleyerek ilgili gümrük idaresine göndermesini talep etmesi halinde, ithal edilen malların vergiye tabi malların imalinde kullanıldığının vergi inceleme raporuyla tespit edileceği, ancak imal edilen malın vergi tutarının imalatta kullanılan malın vergi tutarına eşit veya daha yüksek olması halinde bu tespitin YMM raporuyla mükellef tarafından yaptırılmasının da mümkün bulunduğu ifade edilmiştir. Bu bölümde ayrıca vergi inceleme raporu veya YMM raporuyla yapılan tespit üzerine gümrük idaresine gönderilecek (EK:12) bilgi formundaki "Satılan Miktar" sütununa, ithal edilen maldan vergiye tabi malın imalinde kullanılan miktarın yazılacağı belirtilerek gümrük idaresince, formda gösterilen bu miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işleminin gerçekleştirileceği düzenlemesine yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan düzenlemeler uyarınca; şirketinizce ithal edilen ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan yürürlükteki vergi tutarı 2,2985 TL/kg olan 3811.21.00.10.00 G.T.İ.P. no.lu müstahzar katkılar ile yürürlükteki vergi tutarı 1,3007 TL/kg olan 2710.19.99.00.98 G.T.İ.P. no.lu  baz yağların aynı cetveldeki yürürlükteki vergi tutarı 1,3007 TL/kg olan madeni yağların imalinde birlikte girdi olarak kullanılması halinde; bu kullanımın müstahzar katkılar için vergi inceleme raporu; baz yağlar içinse YMM raporuyla tespit edilmesi üzerine bağlı bulunduğunuz vergi dairesince (EK:12) bilgi formlarının düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilmesi ve bu idare tarafından bahsi geçen formlarda gösterilen miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işleminin yapılması gerekmektedir.

            Diğer taraftan yürürlükteki vergi tutarı 1,3007 TL/kg olan baz yağların aynı cetveldeki yine yürürlükteki vergi tutarı 1,3007 TL/kg olan madeni yağların imalinde kullanılması halinde ise imal edilen malın vergi tutarı imalatta girdi olarak kullanılan malın vergi tutarına eşit olacağından, bu durumun YMM raporuyla tespit edilmesi üzerine bağlı bulunduğunuz vergi dairesince (EK:12) bilgi formunun düzenlenerek ilgili gümrük idaresine gönderilmesi ve bu idare tarafından bahsi geçen formda gösterilen miktara isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işleminin yapılması gerektiği tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.