Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan ATV araçlarına uygulanacak olan ÖTV oranı. PDF Yazdır e-Posta
15 Temmuz 2013

 

T.C.

ÇANKIRI VALİLİĞİ

Defterdarlık GELİR MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

Sayı

:

19208162-ÖTV-27

15/07/2013

Konu

:

ATV ARAÇLARIN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, 200 cm3 motor silindir hacmine sahip ATV cinsi araç  satışında  hangi ÖTV oranının uygulanacağı hususunda oluşan tereddüt nedeniyle, uygulanması gereken ÖTV oranının bildirilmesi talep edilmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 1/2.  maddesine göre Kanuna ekli listelerde yer alan mallar Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan eşyalardır. Bu nedenle ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki araçların tanımı konusunda diğer mevzuatlarda yapılan tanımlar ÖTV uygulamasında geçersizdir. Türk Gümrük Tarife Cetveline göre, şoför dahil 9 kişiye kadar insan taşımak üzere imal edilmiş olan motorlu araçlar 87.03 tarife pozisyonunda, iki tekerlekli motosikletler ise 87.11 tarife pozisyonunda sınıflandırılmaktadır.

            ATV olarak adlandırılan 3 ve 4 tekerlekli araçların tarife pozisyonunun tespitine ilişkin olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü)'ndan alınan yazılarda, insan taşımaya mahsus 3 ve 4 tekerlekli ATV (All Terrain Vehicle) cinsi araçlarla ilgili teknik bilgilere göre, söz konusu araçların 87.03 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığı belirtilmiştir.

            Buna göre, ÖTV Kanunu eki (II) sayılı listedeki 87.03 tarife pozisyonunda yer alan söz konusu araçların "Diğerleri" grubunda; motor silindir hacmine göre % 40, % 80 ve % 130 oranlarında vergilendirilmesi gerekmektedir.

            Gümrük ve Ticaret Bakanlığından 87.11 tarife pozisyonunda sınıflandırıldığına dair bağlayıcı tarife bilgisi alındığı belgelenmediği sürece, 3 ve 4 tekerlekli ATV (All Terrain Vehicle) tipi araçlar 87.03 tarife pozisyonunun "Diğerleri" grubundaki araçlar için geçerli olan oranlara göre vergilendirilecektir.

            Buna göre, ATV olarak adlandırılan 200 cm3 motor silindir hacmine sahip aracın 87.03 tarife pozisyonunda yer alması nedeniyle, satışında % 40 oranında ÖTV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 (*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.                                                                                                                               (***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.