GSS Gelir Testi başvurusunda son günler! |
28 Eylül 2015 | |
Zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine başvurmayanların gelir testine başvurma süresi 30 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor.
Kamuoyunda Torba Kanun olarak bilinen 6552 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60/g maddesi kapsamında zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayanlar için 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları halinde, genel sağlık sigortası (GSS) borçlarının yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenmesine, gelir testi sonucuna göre belirlenen GSS prim borçlarının da yapılandırılarak peşin veya taksite ödenmesine imkan sağlanmıştı.
Daha sonra, gelir testi ve borç yapılandırması başvuru ile taksit başlangıç tarihleri Bakanlar Kurulu Kararı ile 6 ay uzatılmıştı.
Buna göre, zorunlu genel sağlık sigortalılıkları SGK tarafından tescil edilmiş ve adlarına GSS borcu çıkarılmış olup gelir testi için başvurmamış olanların, gelir testi için başvuru süresi 30 Eylül 2015 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar gelir testi yaptırmalarında yarar var.
GELİR TESTİNİN ÖNEMİ 5510 sayılı Kanunun 60/g maddesi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılanlar için gelir testi sonuçlanıncaya kadar aylık asgari ücret üzerinden GSS primi tahakkuk ettiriliyor. GSS gelir testi yaptırmayanlar için GSS primlerinin iki asgari ücret üzerinden hesaplanması riski var.
Ayrıca gelir testi sonucu aile (aynı hane içerisinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük ana ve büyük baba) içinde kişi başına düşen aylık gelir tutarı asgari ücretin üçte birinden az çıkanların tahakkuk eden GSS prim borçları silineceğinden, borçtan kurtulma ve primleri devlet tarafından karşılanarak sağlık hizmeti alma imkanları olacak.
Yaptırılacak gelir testi sonucuna göreaile içindeki kişi başına düşen gelir tutarı; - Asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar, asgari ücretin üçte biri üzerinden, - Asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar, asgari ücret tutarı üzerinden, - Asgari ücretin iki katından fazla olanlar ise asgari ücretin iki katı üzerinden yüzde 12 oranında genel sağlık sigortası primi ödeyecekler.
TAKSİTLE ÖDEME İMKANI Yaptırılacak gelir testi sonucuna göre hesaplanacak GSS prim borcunun yapılandırılması için 2 Kasım 2015 tarihine kadar başvurulabilecek.
İlk taksiti 30 Kasım 2015 tarihine kadar ödenmek üzere 18 eşit taksitte 3 yıl içinde ödenebilecek. GSS prim borcunun 30 Kasım 2015 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi halinde ise gecikme cezası ve gecikme zamlarının tamamı silinecek.
GELİR TESTİ BAŞVURUSU Gelir testi yaptırmak için başvuru, kişinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe sınırları içindeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılacak. Ancak kişiye kanunî temsilci atanması durumunda, bu kişi adına başvuru işlemi kanunî temsilcisi, özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların ise vekili tarafından yapılabilecek.
GELİR TESPİTİ PARAMETRELERİ Gelir tespitinde, aile bireylerinin harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit ediliyor.
Ailelerin gelir tespitinde; ● Tespit veya beyan edilen aylık net maaş, ücret, nafaka, yevmiye vb. gelirler, ● Ailenin ikamet ettiği aile bireylerine ait konutu ile mülkiyeti başkasına ait olmakla birlikte kira ödenmeyen konutun rayiç bedeli, ● Ailenin ikamet ettiği konut dışındaki konutlar ile işyerleri için rayiç bedeli ve kira getirisi, ● Arazi, tarla ve benzerleri için rayiç bedel, aylık zirai/ticari/kira vb. getirisi, ● Ailenin binek aracı için aracın kasko/rayiç bedeli, ticari/zirai amaçlı aracı için kasko/rayiç bedeli ve aylık zirai/ticari/kira vb. getirisi, ● Büyük ve küçükbaş hayvanlar için getiri tutarı, ● Banka mevduatları için aylık faiz getirisi, ● 2022, evde bakım, burs vb. sürekli olarak alınan düzenli nakdî sosyal yardımlar ve diğer gelirleri dikkate alınıyor.
Ailenin harcamaları tespit edilirken ise gıda, giyim, kira, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence, sigara ve benzerlerine yapılan ödemeler dikkate alınıyor.
Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz. |