Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yurtdışından satın alınan deniz aracının deposunda bulunan yakıta ilişkin yapılacak işlemler hk. PDF Yazdır e-Posta
07 Ocak 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 ..... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV 12. MADDE-27

07/01/2014

Konu

:

Yurtdışından satın alınan deniz aracının deposunda bulunan yakıta ilişkin yapılacak işlemler.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; yurtdışından satın almış olduğunuz "....." isimli geminizin yakıt depolarında mevcut 140.224 M/T fuel oilin kayıt altına alınmış olup millileştirme işlemlerinin yerine getirildiği, adı geçen gemiye İstanbul Liman Başkanlığınca özel tüketim vergisi indirilmiş 916.099 M/T fuel oil kullanma hakkı veren "Yakıt Alım Defteri" nin düzenlenerek ilgili vergi dairesi müdürlüğünce de onaylandığından bahisle söz konusu yakıt alım defterinde mevcut kullanım hakkından, millileştirme işlemlerine konu miktarın düşülmesi suretiyle bu miktarın ÖTV tutarı sıfıra indirilmiş deniz yakıtı statüsünde kullanılıp kullanılmayacağı hususunda Başkanlık görüşümüzün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            16.07.2003 tarih ve 25170 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 01.07.2003 tarih ve 2003/5868 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde; Türk Uluslararası Gemi Siciline ve Milli Gemi Siciline kayıtlı, kabotaj hattında münhasıran yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine miktarı her geminin teknik özelliklerine göre tespit edilmek ve bu akaryakıtı kullanacak geminin jurnaline işlenmek kaydıyla verilecek akaryakıtın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarı sıfıra indirilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki Kararın uygulama usul ve esasları 31.12.2003 tarih ve 25333 (3. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 9, 10, 14, 23 ve 24 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğleriyle değişik 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde düzenlenmiştir.

            Tebliğin (2/c) bölümünde Kararname kapsamında deniz yakıtı talep edenlerin, her deniz aracına ait olmak üzere DTO veya liman başkanlığı tarafından verilen ve DTO, liman başkanlığı ile ilgili vergi dairesince onaylanmış olan bir yakıt alım defteri kullanmak zorunda oldukları hususu düzenlenmiştir. Kararname kapsamında ÖTV' si sıfıra indirilmiş deniz yakıtı teslimi yapabilecekler ise tebliğde, ÖTV mükellefiyetinin bulunduğu yer vergi dairesinin bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı/Defterdarlık tarafından verilen ve geçerlilik süresi dolmamış olan "Dağıtım İzin Belgesi" ni haiz 4.12.2003 tarih ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda tanımlanan; "Rafinerici", "Dağıtıcı" ve  "İhrakiye Teslim Şirketi" olarak ifade edilmiştir.

            Bu hükümler uyarınca söz konusu Kararname kapsamındaki uygulamadan yararlanılabilmesi için tebliğ kapsamındaki akaryakıtların yine aynı tebliğde ifade edilen rafinerici, dağıtıcı ve ihrakiye teslim şirketinden alınmış olması gerekmektedir.

            Buna göre, kabotaj hattı dışından alınan serbest dolaşıma girmemiş yakıtların, dış seferlerde kullanılmayıp dâhili kabotaja geçtikten sonra serbest dolaşıma girişi sırasında, 2003/5868 sayılı Kararname ve 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt olarak kullanılması mümkün bulunmamaktadır.

            Dolayısıyla özelge talep formunuza konu yurt dışından satın almış olduğunuz  ..... isimli geminin yakıt deposunda bulunan yakıtın, 2003/5868 sayılı Kararname ve 6 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliği kapsamında ÖTV'si sıfıra indirilmiş yakıt olarak kullanılması söz konusu olmadığından, mezkûr geminin deposunda bulunan 140.224 M/T fuel oilin, yakıt alım defterinde geminin alması gereken yıllık azami yakıt miktarı olan 916.099 M/T yakıttan düşülmesi de mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.