Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diğer Kanunlardaki araç tanımlarının değişmesinin ÖTV Kanunu açısından bir hüküm ifade etmediği ve ÖTV farkı doğup doğmadığı hakkınd. PDF Yazdır e-Posta
18 Mart 2014

 

T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

76071283-135[15/2-b-2013]-6

18/03/2014

Konu

:

Ö. T. V. Farkı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında kayıtlı bulunan şirketiniz adına kayıtlı ... plakalı 2011 model 8+1 oturma yeri olan minibüse sahip olduğu, 02/08/2013 tarih ve 28276 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bazı Kanunun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 3'üncü maddesinde yapılan değişiklik ile Otomobil, Minibüs ve Otobüsün tanımının değiştirildiği, söz konusu mevcut Kanun değişikliği ile mevcut minibüsünüz otomobil sınıfına dahil edileceğinden Özel tüketim Vergisi farkı hesaplanıp hesaplanmayacağı hususunda Defterdarlığımızdan görüş istenildiği anlaşılmıştır.

            2/8/2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 13 üncü maddesi ile 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesinde yer alan "Otomobil", "Kamyonet", "Otobüs" , "Motosiklet", "Bisiklet", "Motorlu Bisiklet" tanımları değiştirilmiş olup, maddenin son fıkrasına "Bu maddedeki tanım ve terimlerle ilgili olarak vergi kanunları hükümleri saklıdır" cümlesi eklenmiştir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (1/1-b) maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabının, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisine tabi olduğu, 1/2. maddesinde, Kanuna ekli listelerde yer alan malların Türk Gümrük Tarife Cetvelinde tanımlanan mallar olduğu hükme bağlanmıştır.

            Dolayısıyla Kanuna ekli (II) sayılı listedeki araçlar Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki G.T.İ.P. Numaraları itibariyle belirlenmiş olup, Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan yeni tanımlamalar veya değişiklikler ÖTV uygulaması yönünden hüküm ifade etmemektedir. Diğer taraftan 6495 sayılı Kanunun 13. maddesinde de bu maddedeki tanım ve terimlerle ilgili olarak vergi kanunları hükümlerinin saklı olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan yukarıda belirtilen malların vergilendirilmesinde sadece Türk Gümrük Tarife Cetvelinde yapılan tanımlara ve Kanuna ekli cetvelde yer alan oranlara göre hareket edilmekte olup, 6495 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 02/08/2013 tarihinden önce söz konusu araçlara uygulanan ÖTV oranı ve araç tanımları hususunda bu tarihten sonra da ÖTV uygulaması bakımından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

 

Bilgilerinize rica ederim.

  

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.