Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
2004 yılında satın alınan ve motor hacmi 2400 cm3 olan aracın satılması. PDF Yazdır e-Posta
19 Şubat 2014

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

39044742-ÖTV.7-316

19/02/2014

Konu

:

2004 yılında satın alınan ve motor hacmi 2400 cm3 olan aracın satılması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda 2004 yılında ÖTV ödemeksizin ilk iktisabında bulunduğunuz ve motor silindir hacmi 2400 cm3 olan Honda marka Acord Executive model aracı engelli olmayan bir şahsa satmanız halinde ÖTV ödeyip ödemeyeceğiniz hususunda görüş talep edilmektedir.

            4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun kabul edildiği 06/06/2002 tarihli ilk halinde 7 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasında; (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi mallardan, münhasıran aracı sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibatı bulunanların malul ve sakatlar tarafından beş yılda bir defaya mahsus olarak bizzat kullanılmak üzere ilk iktisabı vergiden müstesna olduğu hükme bağlanmıştı, ancak 5766 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, "87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm3'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların," ibaresi eklenip 01/07/2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

            Öte yandan, mezkur Kanunun 5766 sayılı Kanunla değişik (15/2-a) maddesinde, "(II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanların, veraset yoluyla intikaller hariç ilk iktisabında istisna uygulanan malların istisnadan yararlananlar dışındakilerce iktisabında, ilk iktisabındaki matrah esas alınarak adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, kayıt ve tescili tarihinde geçerli olan oran üzerinden, bu tarihte özel tüketim vergisi alınır. Kanunun 7 nci maddesinin (2) numaralı bendi çerçevesinde istisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak iktisap ettikleri kayıt ve tescile tabi malları 5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz." hükmü yer almaktadır.

            Buna göre, 2004 yılında satın alındığını belirttiğiniz aracın, yurt içinden satın alınmış olması halinde, aracın ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmiş olması sebebiyle aracın engelli olmayan bir şahsa satılması durumunda ÖTV aranmayacaktır.

            Diğer taraftan, ÖTV Kanununun (7/6) maddesiyle, Kanuna ekli listelerdeki mallardan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 167 nci maddesi [(5)numaralı fıkrasının (a) bendi ile (7) numaralı fıkrası hariç] kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyanın ithali de ÖTV'den müstesna tutulmuş olup, söz konusu madde kapsamında ÖTV'den müstesna olarak ithal edilen araçlar bakımından Gümrük Kanununun 167 nci maddesinin (12-a) bendi kapsamında işlem tesis edildiğinden, söz konusu aracı bu kapsamda ithal etmiş olmanız halinde, konu ile ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (Gümrükler Genel Müdürlüğü) görüşüne başvurulması uygun olacaktır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.